Friday, December 28, 2012

O αργός θάνατος του Έλληνα εμποράκου

Το θέμα με το οποίο θα καταπιαστούμε έχει δυο σκέλη.

Στο ένα βρίσκεται ο φορολογούμενος έμπορος , και στο άλλο οι λαθρέμποροι της μαύρης αγοράς.


Το φαινόμενο του παραεμπορίου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις που όλο και αυξάνονται τον τελευταίο καιρό!


Και σαν να μην έφτανε αυτό βρίσκεται σε έξαρση σε μια εποχή που η πολιτική ζωή της χώρας είναι σε καραντίνα, που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, που εξαιτίας της γενικότερης κρίσης όλο και περισσότερα μαγαζιά βάζουν λουκέτο.


Όλος αυτός ο φαύλος κύκλος έχει προεκτάσεις ανυπολόγιστες σε τομείς που επιφανειακά ούτε φανταζόμαστε.


Αρχικά οφείλουμε να σκεφτούμε τι οδηγεί τους συμπολίτες μας να αγοράζουν μαϊμού προϊόντα στα πεζοδρόμια εμπορικών δρόμων, γνωρίζοντας ότι έτσι κλέβουν το κράτος στηρίζοντας την μαύρη αγορά και ταυτόχρονα πληρώνουν για ένα προϊόν απλής απομίμησης.


Αρχικά φταίει η κουλτούρα του υπερκαταναλωτισμού, της ματαιοδοξίας και του μιμητισμού, δευτερευόντως κυριαρχεί την ώρα της συναλλαγής ένα αίσθημα «εκδίκησης» προς τον έμπορο της γειτονιάς με τη σκέψη « δεν κατέβαζες τις τιμές, ορίστε τώρα», και τρίτον διότι σίγουρα δεν γνωρίζουν τι επιπτώσεις έχει το παράνομο εμπόριο όχι μόνο σε ένα μαγαζί ή και σε δύο αλλά σε ένα ολόκληρο κράτος!!


Διότι ας μη ξεχνάμε πως το μέρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι και συνέχεια του όλου.


Ο λαθρέμπορος ,λοιπόν, πουλάει κάτι σε εξευτελιστική τιμή για τον απλό λόγο ότι τα αγοράζει από κάποιους άλλους σε ακόμη πιο χαμηλές τιμές, διότι δεν έχει ενοίκιο , φως , νερό , τηλέφωνο , γιατί δεν φορολογείται, δεν κόβει αποδείξεις, δεν πληρώνει έκτακτες εισφορές, Φ.Π.Α και δημοτικά τέλη, ούτε και έχει το συνεχές άγχος να πληρώσει τους προμηθευτές!


Πόσο μάλλον να πληρώσει και τους υπαλλήλους του.


Ακόμη εφόσον τα προϊόντα του είναι αποτέλεσμα απομίμησης και μηδενικής πραγματικής οικονομικής αξίας, δεν έχει να ζητήσει κάποιες «φιξ» φραντσάιζ τιμές!!


Ζητάει και παζαρεύει ό,τι ποσό θέλει, την ίδια ώρα που ο Έλληνας δεν στηρίζει ελληνικά αλλά παράνομα την μαύρη αγορά, πίσω από την οποία βρίσκεται ένα ολόκληρο κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος και εκμετάλλευσης ενώ την ίδια ώρα κάποιοι στέλνουν περιουσίες ολόκληρες στο εξωτερικό , κάποιοι Έλληνες στο εσωτερικό ( ναι υπάρχουμε ακόμη σε αυτή τη χώρα) γονατίζουν μπροστά στην ανεργία ( γιατί αν κάποιος βρίσκεται με το λουκέτο στο χέρι πώς να προσλάβει υπαλλήλους??), μπροστά στις ταμπέλες «ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΛΟΓΩ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ»..


Ας σκεφτούμε αρχικά γιατί το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα έχει τέτοιο μέγεθος?


Λοιπόν, ας αναλογιστούμε πως το λαθρεμπόριο το διακινούν άνθρωποι από χώρες της Ασίας , και της Αφρικής κατά πλειοψηφία!


Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν δεν έκλεισαν ένα ωραίο πρωινό εισιτήρια μέσω ιντερνέτ για να επισκεφτούν την ταλαίπωρη χώρα μας!


Κάποιος τους άνοιξε την πόρτα!


Συγγνώμη την Κερκόπορτα ήθελα να πω!


Αρχικά η ανεπαρκής φύλαξη των συνόρων, οι διαθέσεις της Γείτονος Τουρκίας δευτερευόντως, εν συνέχεια η στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων( άρα και του κυκλώματος εκμετάλλευσης αυτών από την αριστερά), η ανεπάρκεια της Δημοτικής Αστυνομίας που δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια εφάμιλλη των καθηκόντων της ( άραγε τι εντολές δέχεται και από πού) .


Εδώ παρεμβάλλεται και η δική μας ανευθυνότητα αλλά και αναισθησία που ενώ γνωρίζουμε ότι δεχόμαστε να δώσουμε χρήματα μαύρα , χωρίς το κράτος να επωφεληθεί από αυτήν την συναλλαγή και παίρνοντας προϊόν απομίμησης και εν γνώσει μας, καταλήγουμε έτσι να στηρίζουμε αυτό το κύκλωμα παραοικονομίας και το προτρέπουμε προς τη διαιώνιση του.


Συνεπώς έτσι βοηθούμε και εμείς να καταστραφεί κι άλλο η ελληνική οικονομία.


Δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ πως το χρήμα κάνει κύκλους σε μια υγιή οικονομική ζωή μιας χώρας αλλά παραποτάμους σε μια χώρα με λαθρεμπόριο.


Εκτός του ότι ο λαθρέμπορος δεν θα έρθει να ψωνίσει σε εσάς ( γιατί θα φροντίσει να το προμηθευτεί παράνομα το ίδιο προϊόν – όπως ακριβώς παράνομα το πουλάει και αυτός), τελικώς τα χρήματα δεν θα κάνουν κύκλους, και δεν θα πέσουν ποτέ πάλι στα δικά σας χέρια.


Καταλαβαίνει , λοιπόν, κανείς πόσο ποσοστιαία φτωχότερος γίνεται κανείς με κάθε μαύρη συναλλαγή, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία μας, γιατί το κράτος είμαστε όλοι εμείς.


Άραγε αυτά τα χρήματα που καταλήγουν?


Και με ποιο τρόπο?


Σίγουρα όχι μέσω τραπέζης και όχι μέσω της νομίμου και προβλεπόμενης οδού.


Χρήματα στο εξωτερικό μέσω τράπεζας στέλνονται εφόσον διαθέτει κανείς τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του , και δεύτερον να δικαιολογήσει το λόγο της εξαγωγής των χρημάτων στο εξωτερικό.( Π.χ. αν είσαι έμπορος πρέπει να διαθέτεις ένα προτιμολόγιο


( proforma invoice), οπότε και καταθέτεις όλα τα προσωπικά σου στοιχεία, συνεπώς δεν μπορείς να δηλώνεις παραδείγματος χάριν εισόδημα 20.000 ευρώ ετησίως και εσύ να στείλεις έξω 50.000ευρώ.)


Εάν πάλι τα χρήματα αυτά στέλνονται για τις σπουδές των παιδιών σου πάλι πρέπει να το δηλώσεις .


Υπάρχουν λοιπόν εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να στέλνουν στο εξωτερικό εμβάσματα οποιουδήποτε ποσού , χωρίς να απαιτούν οποιοδήποτε δικαιολογητικό και νόμιμο έγγραφο.


Η δράση αυτών των εταιρειών πρέπει να διερευνηθεί αυστηρά, μιας και η δράση τους είναι η λογική προέκταση των συνεπειών του λαθρεμπορίου.


Για του λόγου το αληθές σε τηλεφωνική μου επικοινωνία και υποκρινόμενη ότι είμαι μεσάζουσα παρανόμων Πακιστανών που επιθυμούν να εξάγουν χρήματα στο Πακιστάν , μου δήλωσαν ότι μπορώ να στείλω όποιο πόσο θέλω, όποτε θέλω, όπου θέλω, χωρίς κανένα έγγραφο και έλεγχο.


Φαντάζεστε , τι λεφτά μπορούν έτσι να ξεπλυθούν??


Τι ποσά μπορούν να βγουν από τη χώρα μας, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία?


Και στο κάτω κάτω, ενώ ο νομοταγής πολίτης ελέγχεται( και πολύ σωστά που ελέγχεται) όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, παράνομα συναλλάσσονται, παράνομα χρήματα στέλνουν έξω νομότυπα (?), ενώ νόμιμα κλείνουν τα μαγαζιά των Ελλήνων που πάνω σε αυτά στήριξαν περιουσίες, το μέλλον των παιδιών τους, άρα και της Ελλάδας…
Εξάλλου για όσους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η λαθρεμπορία σας παραθέτω την νομική διάσταση του οικονομικού αυτού εγκλήματος.


1. Λαθρεμπορία είναι:


α) Η εντός του τελωνειακού εδάφους εισαγωγή ή εξ αυτού εξαγωγή εμπορευμάτων υποκειμένων σε δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις που εισπράττονται στα Τελωνεία, χωρίς τη γραπτή άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής ή σε άλλο από τον ορισμένο παρ' αυτής τόπο ή χρόνο.


β) Οποιαδήποτε ενέργεια, που αποσκοπεί να στερήσει το Ελληνικό Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση των υπ' αυτών εισπρακτέων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων από τα εισαγόμενα ή εξαγόμενα εμπορεύματα, και αν ακόμη αυτά εισπράχθηκαν κατά χρόνο και τρόπο διάφορο εκείνου που ορίζει ο νόμος.


Οι παραβάσεις της παραγράφου αυτής επισύρουν κατά των υπευθύνων πολλαπλό τέλος σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντα Κώδικα και αν ακόμη ήθελε κριθεί αρμοδίως ότι δεν συντρέχουν τα στοιχεία αξιοποίνου λαθρεμπορίας.


2. Ως λαθρεμπορία θεωρείται:


α) Η διάθεση στην κατανάλωση, χωρίς έγγραφη άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής και πληρωμή του εισαγωγικού δασμού, φόρου και λοιπών επιβαρύνσεων, εμπορευμάτων, τα οποία έχουν εισαχθεί δυνάμει νόμου ή σύμβασης, ατελώς ή με μειωμένες επιβαρύνσεις για ορισμένες ειδικές χρήσεις ή η χρησιμοποίηση αυτών των εμπορευμάτων σε άλλες χρήσεις εκτός των ορισμένων ειδικών τοιούτων.


β) Η εξαγωγή ή η εισαγωγή εμπορευμάτων των οποίων, κατά νόμο ή με απόφαση της αρμόδιας Αρχής, είναι απαγορευμένη η εξαγωγή ή η εισαγωγή, εκτός εάν με έγγραφη άδεια επιτράπηκε αυτή κατ' εξαίρεση της απαγόρευσης από την αρμόδια Αρχή… κλπ
Το παραεμπόριο είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν μπορεί να αναλυθεί στα στενά όρια ενός κειμένου.


Η «ελευθερία του εμπορίου» που επικράτησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ερμηνεύτηκε από κάποιους ως ελευθερία του παραεμπορίου !


Δεν είναι βέβαια φαινόμενο της κρίσης αλλά πολύ παλαιότερο, απλά τώρα κάνει πιο έντονη την εμφάνιση του ανάμεσα στη διάλυση των πάντων, διότι ως γνωστόν δρυός πεσούσης πας παράνομος ανήρ ξυλεύεται..


Κάποιοι νομίζουν ότι το παραεμπόριο είναι προϊόν μόνο των παράνομων μεταναστών, που δρουν παράνομα και μάλιστα έχει χρώμα μελαμψό και μαύρο.


Είναι αυτοί που βλέπουν μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι.


Για όσους όμως ερευνήσουν σε βάθος θα δουν ότι τα πρόσωπα αλλάζουν συνεχώς αλλά το παραεμπόριο μένει το ίδιο .


Θα διαπιστώσουν ότι το παραεμπόριο είναι μια τεράστια επιχείρηση , που ξεκινάει από την επένδυση τεραστίων κεφαλαίων και σταδιακά κατανέμεται σε λαθρέμπορους, χονδρέμπορους, μικρέμπορους και λιανοπωλητές.
«Η μικρομεσαία επιχείρηση χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την στήριξη της Πολιτείας.


Η εντεινόμενη γιγάντωση του υπαίθριου παραεμπορίου αφαιρεί τζίρο από το οργανωμένο και φορολογούμενο λιανικό εμπόριο, χωρίς παράλληλα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την Εθνική οικονομία (απόδοση ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, ανταποδοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών κλπ), δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στις στεγασμένες επιχειρήσεις.», όπως λέει χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα της επιστολής του Επιμελητηρίου Καβάλας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και του Εμπορικού Συλλόγου.


Όσον αφορά λύσεις μπορούν να βρεθούν ! Ορίστε μερικές:


-Σύσταση και ενεργοποίηση επί της ουσίας ενός «ειδικού τμήματος δίωξης παραεμπορίου» στο ΣΔΟΕ (και με την χορήγηση «bonus παραγωγικότητας»).


- Συνεχείς έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας στα γνωστά αστέγαστα στέκια του παραεμπορίου.( Bonus παραγωγικότητας)


-Πληροφόρηση πολιτών για τη ηθική συναυτουργία εγκλήματος που διαπράττουν !


Όσον και αν πολλοί θέλουν να εθελοτυφλούν δεν πρόκειται για παραυτουργία!


-εφαρμογή της δυνατότητας που θεσπίστηκε λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, σύμφωνα με την οποία κάθε Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συγκροτεί Επιτροπές για τον έλεγχο των λαϊκών αγορών, χωρίς περιορισμό στην σύνθεσή τους και όπου μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές και εκπρόσωποι των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.


-Αποτελεσματικοί έλεγχοι στα τελωνεία με την αγορά ειδικών αψίδων scanner στις πύλες εισόδου για τα containers κ.α.


Σε μια χώρα όπου η Θέμις, αποτελούσε την ανθρωπόμορφη προσωποποίηση της φυσικής και της ηθικής τάξης, (η λέξη θέμις παράγεται από το ρήμα τίθημι και δηλώνει αυτό που έχει τεθεί, το ισχύον.), σε μια χώρα όπου ο ίδιος ο Σωκράτης δέχθηκε να πεθάνει παρά την αδικία των συμπολιτών του – μόνο και μόνο επειδή υπάκουε και φοβόταν ( σεβόταν) τους νόμους, σε μια χώρα που το εμπόριο άνθισε σε όλο της το μήκος και πλάτος και υπήρξε δίαυλος πολιτισμού και ανάπτυξης των κοινωνικών μορφών , σε αυτή τη χώρα πιστεύω και ελπίζω πως το θέμα της παρανομίας του εμπορίου θα χάνεται μέρα με την μέρα, αφού η συμβολή όλων μας και όχι μόνο του κρατικού μηχανισμού θα αποτελέσουν την καθοριστική πρόληψη και ίαση της αρρώστιας!


Μελίνα Τσιλιμίγκρα

No comments:

Post a Comment