Thursday, December 6, 2012

Τα βαθύτερα αίτια της ανεργίας και τα καίρια ερωτήματα!

Τα στοιχεία για την ανεργία τον Σεπτέμβριο είναι εφιαλτικά και θα συνεχίσουν να είναι… Το 56% των νέων (το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο αν λάβουμε υπ΄ όψιν μας ότι πολλοί σπουδάζουν και κάποιοι άλλοι έχουν περιπέσει σε ανεργία τριβής…) αλλά και το 30% των γυναικών είναι χωρίς δουλειά.
Τι φταίει άραγε;
1. Προφανώς η κατάρρευση του προηγούμενου
 ψεύτικου μοντέλου της ανάπτυξης με δανεικά δημιούργησε μια «φούσκα» επαγγελμάτων.
2. Το αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές με πτυχία που βασίζονταν σε σχολές καθαρά… σοσιαλιστικού χαρακτήρα του πρώην ανατολικού μπλοκ (κλασσικές σπουδές, θεωρία, κουλτούρα κ.ο.κ.).
3. Η μέση ελληνική οικογένεια εκπαίδευσε τα τέκνα της να πάρουν ένα πτυχίο, (όποιο πτυχίο είναι αυτό…) για να έχουν να λένε στους συγγενείς και τους γείτονες ότι έχουν ένα παιδί που σπουδάζει. Από τη στιγμή μάλιστα που με βαθμολογία 0,5 μπορούσες να μπεις έστω και στο ΤΕΙ… Άνω Βλαχοκερασιάς ήταν ότι το καλύτερο. Σπουδαστής ή φοιτητής και όπου να ΄ναι.
4. Η νοοτροπία της συντριπτικής πλειονότητας των αστικών οικογενειών «πάρε ένα πτυχίο και μετά θα πάμε σε κανένα βουλευτή για να βολευτείς» διέφθειρε τις συνειδήσεις των περισσότερων νέων, με αποτέλεσμα να καταστρέψει και την τελευταία (πιθανώς… πιθανή) παραγωγική ικμάδα τους.
5. Στην Ελλάδα για τις λεγόμενες… βρωμοδουλειές, η ελληνική οικογένεια είχε εμπεδώσει την άποψη ότι πάντα θα βρίσκεται ένας Αλβανός, ένας Αφγανός, ένας Πακιστανός για να την κάνει…
6. Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, τουλάχιστον έως το 2009 ήταν η λεγόμενη ανεργία τριβής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε καμία περίπτωση δεν ψάχνω για δουλειές που έχουν… κόπο και περιμένω να προκηρυχθεί κανένας διαγωνισμός για το Δημόσιο, μπας και μπω. Ουσιαστικά, πρόκειται για συγκεκαλυμμένη αεργία. Άντε να μου κάτσει και καμιά δουλειά γραφείου…

Τα ερωτήματα
Α. Μπορεί σήμερα ένας νέος της πόλης να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον απλής επιβίωσης (εξαθλίωση ονομάζεται αυτό σε σχέση με τα χρόνια της πλασματικής ευημερίας…) και να πάει να κάνει… βρωμοδουλειές, όπως η συμμετοχή στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων;
Β. Μπορούν χιλιάδες νέοι να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι τα πτυχία που πήραν μπορεί να είχαν αντίκρισμα κάποτε στη Σοβιετική Ένωση, αλλά όχι πλέον στη χρεωκοπημένη Ελλάδα;
Γ. Έχουν συνειδητοποιήσει οι εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως νέες γυναίκες ότι ο τρόπος επιβίωσής τους περνάει μέσα από δουλειές που θα προκαλέσουν… ζημιά στο «γαλλικό νύχι» ή δεν θα… απαιτούν διπλό ντεκαπάζ στο κομμωτήριο και έντονες σκιάσεις άνω και κάτω των οφθαλμών τους; Απ΄ ότι έχω ακούσει αυτά πάνε πάνω από 50 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Δ. Έχουν αντιληφθεί οι νέοι κυρίως των αστικών κέντρων (τουλάχιστον 80% της συνολικής επικράτειας) ότι οι διακοπές σε διάφορα κοσμοπολίτικα νησιά με γενικό… ξεσάλωμα, οι οποίες γίνονταν σε άλλες εποχές με το χαρτζιλίκι του μπαμπά ή με τις πιστωτικές κάρτες, έχουν παρέλθει ως τρόπος… σκέψης και μόνο;
Ε. Μπορεί κάποιος που έχει εκπαιδευτεί σε «καθαρές» δουλειές (άνω του 60%) να συμβιβαστεί με «πρόχειρες», «δεύτερες» ή άλλες δουλειές ως αποτέλεσμα της αδήριτης ανάγκης για επιβίωση, αλλά και για την απόκτηση εργασιακής νοοτροπίας;
Η εποχή άλλαξε. Όποιος έχει ζήσει σε δύσκολες καταστάσεις και έχει πάει στο χωράφι ή στη φάμπρικα, θα περάσει μια δοκιμασία που όμως, θα είναι παροδική.
ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΕΚΤΟ ΟΡΟΦΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ, ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ, ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΒΙΩΣΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
 Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980 ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ… ΣΥΝΝΕΦΑΚΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ. ΟΣΟΙ ΕΜΑΘΑΝ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ…
ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 
Λουκάς Γεωργιάδης

1 comment: