Monday, October 28, 2013

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης Οκτωβρίου




Λοιπόν έχουμε πόλεμο..." απαντάει ο Ιω. Μεταξάς προς τον Ιταλό πρεσβευτή ,Εμμανουέλε Γκράτσι όταν του επέδωσε εκείνος το κείμενο-τελεσίγραφο της Ιταλικής κυβερνήσεως, όπου ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών δυνάμεων απο τήν Ελλάδα κ εγκατάστασή τους σε στρατηγικές βάσεις αυτής.
Ο Γκράτσι του απαντάει "όχι απαραίτητα ,εξοχότατε" , για να λάβει την τελευταία κ κατηγορηματική απάντηση απο τον εθνικό κυβερνήτη: "Όχι, είναι απαραίτητο".Η συνομιλία διεξήχθη εις την γαλλική γλώσσα.Μετά όλα πήραν τον δρόμο τους....

Αυτές οι δύο προτάσεις του Ιω. Μεταξά συνοψίσθηκαν απο τον Τύπο της εποχής στο μονολεκτικό "ΟΧΙ". Ένα όχι που βροντοφώναξαν όλοι οι Έλληνες πανηγυρίζοντας την άλλη μέρα.
Φυσικά το "ΟΧΙ" δεν το είπε μαζικά ο λαός ,ούτε οι Έλληνες πολέμησαν τον ...φασισμό κ μόνο.. σύμφωνα με τις ηλ...ίθιες θεωρίες της αριστεράντζας. Ο Ιω. Μεταξάς είπε το "ΟΧΙ" κ μόνον κ απλά εξέφρασε την θέληση όλου του λαού κ του έθνους. Ένας λαός τον οποίο όμως είχε προετοιμάσει κ ηθικά με ανύψωση του εθνικού του φρονήματος αλλά κ υλικά ,εξοπλίζοντας κ αναδιοργανώνοντας καλύτερα το στράτευμα. Ένας Μεταξάς που έκανε την άριστη επιλογή ως στρατηγικός κ άκρως ρεαλιστικός νους που ήτο να ταχθεί με το μέρος των συμμαχικών δυνάμεων που τότε ήταν μόνο η Μεγάλη Βρετανία ουσιαστικά ,πράγμα που τόνιζε συνέχεια.

Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι μέχρι να φθάσουμε στην 28η Οκτωβρίου είχαν προηγηθεί αρκετές ωμές ιταλικές προκλήσεις , κ με θύματα απο ελληνικής πλευράς , που αν ήταν τότε κάποιοι...εθνικισταράδες...σίγουρα θα τον "περιέλουζαν" με τα κατάλληλα κοσμητικά επίθετα. Αυτός όμως δεν ήθελε να δίνει αφορμές κ να προκαλεί. Προέτοιμαζε αθόρυβα τις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα κ τελικά τον δικαίωσαν αυτές αποκρούοντας σθεναρά δύο αυτοκρατορίες!


Αριστοτέλης Παλαιολόγος

No comments:

Post a Comment