Wednesday, September 4, 2013

O Στουρνάρας και το κυνήγι της φοροδιαφυγής off shore και πολυεθνικών


Αναμφίβολα είναι ένα από τα κυβερνητικά στελέχη που έχει  δεχθεί τις περισσότερες ύβρεις .Έχει συκοφαντηθεί κ μισηθεί όσο ίσως κανένας άλλος υπουργός αυτης της κυβερνήσεως. Ο λόγος φυσικά για τον Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Οικονομικών.Οι ύβρεις φυσικά προέρχονται και από  οργανωμένους οπαδούς και των δύο κομμάτων που αποτελούν την κυβέρνηση. Ακόμα και δεξιοί ή πιο ακραίοι φιλελεύθεροι τον έχουν πολλάκις κατηγορήσει για την φορομπηχτική του, όπως λένε, πολιτική. Έχει κατηγορηθεί ότι προωθεί νόμους και πρακτικές σοβιετικού τύπου και κοιτάει πέρα από τις περικοπές που επιβάλει γενικά να «ρουφήξει» μέσω της βαριάς φορολογίας το υστέρημα κ το εναπομείναν λίπος του λαού…

Αυτά σε μια Ελλάδα που βιώνει την κρίση ,σκέφτεσαι ότι ίσως είναι και φυσιολογικά φαινόμενα δεδομένου και του λαού μας ,ακόμα και όταν βλέπεις να είναι υπερβολικοί οι σχολιασμοί.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι θαυμαστές και υποστηρικτές της προσπάθειας που κάνει ,που ενδεχομένως άλλος υπουργός Οικονομικών να μην είχε τόσους επι Μεταπολίτευσης. Άλλωστε όσοι πολιτικοί ,σχεδόν όλες τις φορές, μισούνται πάρα πολύ έχουν αντίστοιχα και κοινό που τους συμπαθεί εξίσου. Υπάρχουν πολίτες ,λοιπόν, που ανήκουν από τον χώρο της μεταρρυθμιστικής Δεξιάς μέχρι και τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας που θεωρούν ότι κάνει μία αξιόλογη προσπάθεια να βάλει μία τάξη στα οικονομικά της χώρας. Και το έχει καταφέρει όπως κατάφερε να διαπραγματεύεται σκληρά και σωστά με τους ευρωπαίους εταίρους μας ,όπως κατάφερε να είναι από τους κύριους συντελεστές της προσπάθειας να γλυτώσει η χώρα από τον αστερισμό της άμεσης χρεωκοπίας και της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Ακόμα και αυτοί που τον εχθρεύονται δυσκολεύονται να προτείνουν κάποιον καλύτερό του προς αντικατάσταση αυτού. Άλλωστε δεν θα είναι και πολλοί  πρόθυμοι ,ειδικά αν είναι πολιτικοί (αυτός μην ξεχνάμε ότι είναι ένας τεχνοκράτης) να έχουν την «καυτή πατάτα» στα χέρια τους και να συντονίζουν τους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων σε συνδυασμό με τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Αυτός λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών  προχώρησε σε κάποιες ενέργειες που μέχρι πρόσφατα εθεωρούντο ότι δεν είχαν νόημα και  θα ήταν πολύ  δύσκολο να καταφέρεις κάτι ,αφ’ ενός ,αφ’ ετέρου υπήρχε μία απόλυτη αδιαφορία, αν όχι σκόπιμη ,πάντως σίγουρα υπαρκτή διότι τα πράγματα ,δηλ.τα ζόρια δεν είχαν φθάσει εκεί που περιμέναμε. Ο λόγος φυσικά για τις πολυεθνικές και τις off shore,τους φόρους που αποδίδουν στο κράτος,τις τριγωνικές συναλλαγές κ.α

Κάθε σοβαρό ανεπτυγμένο κράτος που βασίζεται στο αυθεντικό φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο έχει και μία Επιτροπή Ανταγωνισμού που ελέγχει η διεξαγωγή της ελεύθερης αγοράς να γίνεται σύμφωνα με το καθορισμένο και απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο. Πρόσφατα η αντίστοιχη Επιτροπή Ανταγωνισμού του Καναδά επέβαλε μεγάλο πρόστιμο στην  NESTLE και στην Mars διότι ήρθαν σε συνομιλίες για τον καθορισμό των τιμών που πουλούσαν τα προϊόντα τους ,εξαλείφοντας έτσι τον ανταγωνισμό. Μάλιστα βαρύτατο πρόστιμο κλήθηκαν να πληρώσουν προσωπικά  στην κυβέρνηση του Καναδά και τ’ ανώτατα στελέχη των δύο εταιρειών που πραγματοποίησαν αυτές τις συνομιλίες.

Στην Ελλάδα κάτι τέτοια φαινόμενα ,όπως και το θέμα με την φορολογία των offshore κανένας υπουργός δεν τα ακουμπούσε. Μέχρι που ήρθε ο Γιάννης Στουρνάρας και επειδή νοιάζεται πραγματικά να βρεθούν χρήματα για το κράτος και να πληρώσουν άπαντες ,αποφάσισε να κυνηγήσει όλους τους φοροδιαφεύγοντες. Και δεν κάνει διακρίσεις όπως παλιά γίνονταν. Τώρα όλοι όσοι έχουν λαμβάνειν θα πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό φορολογίας που τους αναλογεί.

Τι συνέβη δηλαδή …;Το απόσπασμα είναι αντιγραφή από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»   ,στις 18/8 ,που το ανέδειξε. Ούτε στο διαδίκτυο υπάρχει και φυσικά τα τηλεοπτικά κανάλια στις ειδήσεις τους δεν το ανέφεραν καθόλου .Ο δημοσιογράφος Κωστής Πλάντζος που ασχολείται με το εν λόγω θέμα ,δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι και από τους τιμητές του υπουργού Οικονομικών:

«Μόλις πρόσφατα οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου κατάφεραν να ρίξουν στο καναβάτσο έξι δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού ,αναγκάζοντάς τα να πληρώσουν βαριά πρόστιμα, ύψους 6εκατ. ευρω για τα κέρδη που έκρυβαν πως είχαν από τα γραφεία τους στην Ελλάδα!

Παρά το τεράστιο νομικό οπλοστάσιο και το καλά αμειβόμενο εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτουν οι πάσης φύσεως πολυεθνικές επιχειρήσεις, σε μια καλά συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων που στήθηκε  με τη συμμετοχή και της Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι μισή ντουζίνα δικηγορικές εταιρείες με έδρα το Λονδίνο και γραφεία σε Βόννη,Παρίσι, Μόσχα και Πειραιά, που ειδικεύονται να καθοδηγούν άλλες πολυεθνικές στη χώρα μς για το πώς να «φοροδιαφεύγουν νόμιμα» , δεν είχαν αποδώσει τον αναλογούντα φόρο μερισμάτων για τα κέρδη τους  στην Ελλάδα, τα οποία έστελναν στο εξωτερικό.

Οι έρευνες έφτασαν μέχρι το Λονδίνο και αφού οι υποθέσεις ελέγχθηκαν, καταλογίστηκαν φόροι 6 εκατ. ευρω,ενώ δεσμεύτηκαν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εταιρειών.

Επακολούθησε πανικός στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού, τα οποία τα έχασαν όταν πήραν εντολή από το Ελληνικό Δημόσιο να παγώσουν τους λογαριασμούς των γραφείων αυτών. Οι εταιρείες στη συνέχεια προσπάθησαν να ξεμπλοκάρουν τα λεφτά τους προσφεύγοντας στην επιτροπή του άρθρου 70 Α με σκοπό να αναστείλουν τα μέτρα.

Στο σημείο εκείνο απειλήθηκε και διπλωματικό επεισόδιο, καθώς ο Άγγλος πρέσβης ζήτησε να έχει μυστική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, θεωρώντας εξοντωτική και άδικη τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εις βάρος των ξένων δικηγορικών εταιρειών με έδρα τη χώρα την οποία εκπροσωπεί. Οι εταιρείες έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν τις ελληνικές αρχές πως, αν δεν περάσει το δικό τους, θα φύγουν από την Ελλάδα και θα εγκατασταθούν στην Κωνσταντινούπολη! Ωστόσο ,οι οικονομικοί εισαγγελείς επέδειξαν από  την πρώτη στιγμή μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση και ζήτησαν να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων των εταιρειών αυτών στην Ελλάδα. Αφού είδαν και αποείδαν πως δεν θα ξέμπλεκαν – παρ’ότι και οι ίδιες συχνά προσφέρουν νομική στήριξη και συμβουλές στους πελάτες τους για να ξεγλιστρούν από τη υποχρέωση καταβολής φόρων – οι δικηγορικοί κολοσσοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν τους φόρους τους στην Ελλάδα, παραιτούμενοι από τις προσφυγές τους στην διαιτησία,ώστε να λήξει  το θέμα εδώ και τώρα.

 

Τα κόλπα να μην πληρώνουν φόρους

Αρμόδιες πηγές σε εφορίες ,τελωνεία, ΣΔΟΕ και τις  κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν πως ξένες πολυεθνικές εφευρίσκουν τρόπους για να μην πληρώσουν φόρους που ξεπερνούν το 1δις ευρω τον χρόνο. Με βάση μία έρευνα του ΣΔΟΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη , για τις πρακτικές  συγκεκριμένων τεσσάρων πολυεθνικών ομίλων εμπορίας αυτοκινήτων εκτιμάται ότι με εσκεμμένες υποτιμολογήσεις το Δημόσιο χάνει περισσότερο από 500 εκ. ευρω τον χρόνο. Η έρευνα έδειξε σε πρώτη φάση ότι γνωστές γερμανικές – και όχι μόνο- αντιπροσωπείες αυτοκινήτων υποκοστολογούν  επί χρόνια την εργοστασιακή αξία αυτοκινήτων που εισάγουν στην χώρα μας για πληρώνουν λιγότερους δασμούς και φόρους για τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών θέλει ν’ αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των οχημάτων, ο οποίος γίνεται σήμερα βάσει εργοστασιακής αξίας που δηλώνουν οι εταιρείες.

Η μεγάλη φάμπρικα όμως έχει στηθεί με τις υπερτιμολογήσεις μέσω τριγωνικών συναλλαγών και του price transferring. - «Η έρευνα θα συνεχιστεί και με επιχειρηματικούς ομίλους άλλων αντικειμένω, ξετινάζοντας  ξένες εταιρείες διατροφής, ιατρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κλπ»- , λένε στελέχη που έχουν το γενικό πρόσταγμα των ελέγχων. Για πρώτη φορά αρχίζουν να ελέγχονται στη χώρα μας οι πρακτικές αυτές, με δηλώσεις ενδοομιλικών συναλλαγών που θα υποβάλουν έως τέλος Σεπτεμβρίου όλες οι εταιρείες.»

 

ΥΓ : Μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα είδηση από την ίδια εφημερίδα, πιο πρόσφατη, σχετικά με την σοβαρή δουλειά που κάνει το ΣΔΟΕ ,αφορά και τις «μαύρες βίλες». Πρόκειται για τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες σε νησιά του Αιγαίου κυρίως όπως Πάρος ,Αντίπαρος, Μύκονος, Σαντορίνη ,Σκιάθο κ.α όπου οι ιδιοκτήτες αυτών βρίσκουν ξένους ενοικιαστές για το καλοκαίρι για ορισμένες μέρες ή και εβδομάδες και τα μισθώματα φυσικά δεν δηλώνονται πουθενά. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτών των ιδιοκτητών είναι γύρω στα χίλια άτομα και η όλη διαδικασία γίνεται μέσω διαδικτύου. Μάλιστα τα μισθώματα μπορούν να ξεκινούν από 1000 ευρώ την ημέρα μέχρι και τις 10.000 για τα πολύ μεγάλα σπίτια!!!

Πληροφοριακά το ΣΔΟΕ έχει καταφέρει να δεσμεύσει μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους περισσότερα των 10 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις ως πρόστιμα  από αυτά.

Αριστοτέλης Παλαιολόγος

No comments:

Post a Comment