Monday, September 16, 2013

Σενάρια συγκυβέρνησης ΝΔ-Χ.Α και ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ..Μία ανάλυση πιθανοτήτων!

Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μας έχουν χαιρετήσει ανεπιστρεπτί. Οι περίοδοι όπου τα κόμματα ’’ χτύπαγαν  σαρανταπεντάρια’’ στις εκλογές ανήκουν στην εποχή της ευμάρειας και των παχιών αγελάδων. Πλέον,  μετά από 40 έτη καταστροφικής διακυβέρνησης οι αγελάδες ψόφησαν! Τα κόμματα λοιπόν θα πρέπει να συνηθίσουν να συμβιώνουν και να λειαίνουν τις διαφορές τους έτσι ώστε να δύναται η συμβίωση στο κοινό μαντρί. Από την άλλη, η πολιτική είναι η τέχνη του να καταστήσεις εφικτό το ανέφικτο.
 Είδαμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου η ΧΑ συγκεντρώνει ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ του 13-15% και πλέον είναι ξεκάθαρα τρίτη δύναμη, τέμνει οριζοντίως ψηφοθηρικά όλα τα κόμματα και έχει πάρει την ανιούσα.
 Το 60% του κόσμου πιστεύει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και ενδεχομένως θα έχουμε εκλογές πριν τον Ιούνιο του 2016. Στη Γερμανία η Μέρκελ, με σημαία της τη διατήρηση της λιτότητας και τη  σκληρή  δημοσιονομική  προσαρμογή σε όλα τα επίπεδα, είναι δημοφιλέστερη του Σταιμπρουκ κατά 10 μονάδες ,και ο τελευταίος πολύ δύσκολα θα προλάβει να καλύψει την ψαλίδα. Στις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν, εκτιμώ ότι οι ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα μείνουν εκτός βουλής . Η ΔΗΜΑΡ πνέει τα λοίσθια με ποσοστά στο 3,5% και πλέον εφόσον αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση δεν έχει λόγο ύπαρξης. Το ΠΑΣΟΚ ο κόσμος το θεωρεί εξόχως υπαίτιο για τη σημερινή ζοφερή κατάσταση και βλέπει ότι δημιουργεί πολλά προβλήματα στο μεταρρυθμιστικό έργο  της κυβέρνησης και δεν είναι πια σοσιαλδημοκρατικό αλλά γιαλατζί φιλελεύθερο. Εκτιμώ ότι θα απορροφηθεί από τη ΧΑ τη ΝΔ και τον Σύριζα. Σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση οι ΑΝΕΛ έχασαν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και ξέπεσαν στο 5,5%. Αυτό το κόμμα δεν έχει πολιτική ιδεολογία και έχει χάσει την πυξίδα. 

Από όλα τα κόμματα του πολιτικού χάρτη, το μοναδικό που έχει την πιθανότητα να κυβερνήσει με αυτοδυναμία   είναι στο μέλλον η ΝΔ.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν και να αποδώσουν έργο. Να πετύχει για το 2013, 2014 πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και ένα νέο γενναίο κούρεμα χρέους. Να καταφέρει να μειώσει την ανεργία μέχρι την ημέρα των εκλογών τρεις τέσσερις μονάδες  και να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης . Η πιθανότητα για κάτι τέτοιο δεν είναι μικρή αλλά ούτε και πολύ μεγάλη και δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά και από τη στάση των ξένων.
Στην περίπτωση που η ΝΔ τα καταφέρει, θα σώσει και το ΠΑΣΟΚ. Ο δε Σύριζα από όλη τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα απέχει της ΝΔ μόλις κατά 1,5%, ενώ θα έπρεπε να προηγείται καμιά δεκαριά μονάδες τουλάχιστον, όπως ήταν η διαφορά το 2009 μεταξύ ΓΑΠ και Κ. Καραμανλή.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι πριν το 2016 και κανένα εκ των υπαρχόντων κομμάτων  δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ο τόπος είναι πολύ πιθανό να κυβερνηθεί από μια συγκυβέρνηση Χρυσής Αυγής  Νέας Δημοκρατίας. Και τα δύο κόμματα έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της  ψαλίδας των  ιδεολογικών τους διαφορών και έχουν κάνει και τα δύο πολλά ‘’κλικ’’ προς τα δεξιά! Από την άλλη και ο Σύριζα δεν θα μπορεί να κυβερνήσει από μόνος του και θα ψάξει συμμαχίες προς τα αριστερά και το ΚΚΕ είναι πολύ πιο συμπαγές από την ΧΑ, όπως και θα αποδείξουμε παρακάτω, όποτε μια συγκυβέρνηση ΧΑ- ΝΔ θα είναι  η καλύτερη δυνατή λύση.

Η ΝΔ του Σαμαρά είναι σαφέστερα πιο δεξιόστροφη εν συγκρίσει με τη ΝΔ του σοσιαλδημοκράτη Κ. Καραμανλή, θείου και ανιψιού. Η είσοδος των πάλαι ποτέ στελεχών του ΛΑΟΣ ,Γεωργιάδης, Βορίδης, Θ. Πλεύρης, έφεραν τα πάνω κάτω , και με την ισχυρή τηλεοπτική παρουσία του Φ. Κρανιδιώτη  μετατόπισαν δεξιότερα τη ΝΔ στο πατριωτικό σκέλος. Ο δε Κρανιδιώτης  επιτίθεται στα πιο μετριοπαθή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία χαρακτηρίζει ‘’ντιντήδες’’. Στη δε οικονομία, ο Σαμαράς, είναι μητσοτακικός φιλελεύθερος και καμία σχέση δεν έχει με τον σοσιαλδημοκράτη  Κ. Καραμανλή(δεξιός στα λόγια Πασοκτζής στα έργα). 
 Ο Δένδιας είναι μακράν ο καλύτερος υπ. Δημοσίας τάξεως της μεταπολίτευσης, ασχέτως  ότι στον τομέα της ασφάλειας έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Είδαμε τις συλλήψεις στα πανεπιστήμια των κουκουλοφόρων και των λαθρομεταναστών, τη μείωση  του παραεμπορίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κτλ.  Έπονται μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη προς ένα δημόσιο μικρότερο, λειτουργικότερο, αποτελεσματικότερο . Εξαιρετικό δε είναι το μέτρο για την ανασφάλιστη εργασία των παρανόμων μεταναστών που πέρασε αυτές τις μέρες: Όποιος απασχολεί ανασφάλιστο μετανάστη θα καταβάλλει πρόστιμο 11.500 € ανά μετανάστη και  σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπαίνει και λουκέτο. Αυτό άλλωστε ήταν και προτεινόμενο μέτρο του Κώστα και Θάνου Πλεύρη επί ΛΑΟΣ το 2010. Τα πεδία στα οποία η ΝΔ ακόμα πάσχει, είναι αυτό του πολιτισμού και της σύνδεσης του με τον τουρισμό ,καθώς και στην παιδεία που τα έχει κάνει μαντάρα.  Η ΝΔ του Σαμαρά, σε γενικές γραμμές , μετατοπίστηκε δεξιότερα στον πολιτικό  χάρτη προς τη θέση που κατείχε ο ΛΑΟΣ. 

Η ΧΑ έχει εξομαλύνει πάρα πολύ την εξωκοινοβουλευτική της δράση και τη σκληρή ρητορική της σε σχέση με την εποχή του αναποδογυρίσματος των πάγκων των μεταναστών και του χαστουκιού της Κανέλλη, και ακόμα μεγαλύτερη διαφορά έχει σημειώσει με την προ κοινοβουλευτική της παρουσία.  Καλυτέρευσε και το ντύσιμο τους και τα μαύρα μπλουζάκια, εν μέρει,  πήραν τη θέση του κουστουμιού και της γραβάτας. Στην οικονομία παράτησε τη στάση υπέρ της δραχμής  και τάσσεται  ξεκάθαρα υπέρ του ευρώ, αλλά με μακροπρόθεσμο στόχο την επιστροφή σε αυτόνομη νομισματική πολιτική. Η γενικευμένη  και στείρα αντικαπιταλιστική ρητορική του παρελθόντος αντικαταστάθηκε από τον αντί-καζινοκαπιταλισμό του Σόρος  και μόνο. Άλλο αντιμνημονιακός και άλλο αντικαπιταλιστής. Πλέον βάλλουν κατά των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και των εφοπλιστών. Τάσσονται υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  πλην των στρατηγικών τομέων  όπως η ενέργεια, ο ορυκτός πλούτος , το νερό. Από τον εθνικοσοσιαλισμό και το όλα στο κράτος περάσαμε στη διατήρηση υπό το κράτος των στρατηγικών τομέων και μόνο! Δίνουν μεγάλη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελλην. οικονομίας και στον πρωτογενή τομέα.  Ο Μιχαλολιάκος επαναλαμβάνει διαρκώς ‘’πρέπει να καπνίσουν  τα φουγάρα και ο κόσμος να επιστρέψει στα χωράφια’’. Καταδικάζουν  τη ρεμούλα και τα ρουσφέτια του δημοσίου  και επιζητούν ένα δημόσιο πιο ευέλικτο που να μην ταλαιπωρεί τον πολίτη και παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τη πασοκική σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ δημοσίου υπαλλήλου και πολιτικών . Στη δε παιδεία, μόλις προχτές, ακούσαμε τον Δ. Κουκούτση  να βγάζει λόγο στη βουλή για τις αλλαγές που προτίθενται να βάλουν σε εφαρμογή μόλις γίνουν κυβέρνηση, και ήταν σαν να άκουγα τον Α. Γεωργιάδη του 2010 επί ΛΑΟΣ .  Επίσης θέλουν να καταργήσουν τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια και να αποκομμουνιστοποιήσουν την παιδεία, να κλείσουν το indymedia  και να δαμάσουν την
εξωκοινοβουλευτική ακροαριστερά .  Έχω δει άπειρα βίντεο με τις θέσεις τους και έχω παρακολουθήσει και τις 22 εκπομπές τους στο live stream.

Τα συμπεράσματα που βγάζω είναι τα εξής: Δεν είναι τόσο κάφροι όσο μας τους παρουσιάζουν ορισμένοι και έχουν τροχίσει αρκούντως τις ακρότητες των θέσεων τους. Έχουν κυριλέψει  πολύ και δέχονται δριμύτατη κριτική από το Μαύρο Κρίνο και την παρέα του Ανδρουτσόπουλου ότι έχουν κάνει πολλές εκπτώσεις στην ιδεολογία τους. Παρουσιάζουν κάποιες τάσεις εθνικοφιλελευθερισμού που είναι ευδιάκριτες. Όσο περισσότερο θα πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο θα λειαίνουν τις ακρότητες ώστε να γίνουν περισσότερο αρεστοί και προσαρμόσιμοι. Η κοινοβουλευτική τους παρουσία λειτουργεί ευεργετικά και τους προσφέρει ,στο μέτρο του εφικτού, πολιτική και κοινοβουλευτική παιδεία. Θυμηθείτε  την αισθητή  διαφορά μεταξύ της συμπεριφοράς του Α. Γεωργιάδη πριν και μετά την υπουργοποίηση του στο Ναυτιλίας. Άλλο ύφος και ρητορική πριν, άλλο ,πιο ήπιο, μετά. Το πρόβλημα το βασικό των ΧΑ δεν είναι ότι είναι τραμπούκοι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι πολιτικοί αλλά περισσότερο θεωρητικοί του εθνικισμού και δεν έχουν πείρα και πολλοί εξ αυτών κατέχουν και τα γράμματα λειψά. 
Η προσαρμογή που έγινε  στην ουσία μετά από τις διεθνείς και κοινωνικές πιέσεις, καθώς και με την έξαρση του παναριστερισμού ( για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά μετά το συμμοριτοπόλεμο)και με την άφιξη των Ρεπούσηδων,  είναι η εξής:       ΝΔ  à ΛΑΟΣ  ß  ΧΑ

Αυτές τις ιδεολογικές συγκλήσεις τις βλέπει τόσο ο Βύρων Πολύδωρας  όσο και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου .Ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη κάνει ανοίγματα προς την κατεύθυνση της συνεννόησης . Σαφέστατα και η ΧΑ δεν θέλει με τίποτα να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ .Σαφέστατα και η ΝΔ δεν θέλει με κανέναν τρόπο να συγκυβερνήσει με τη ΧΑ. Το εκλογικό σώμα το ρώτησαν; Δεν έχει σχέση τι θέλουν αυτοί οι δύο και τα κομματόσκυλα τους, αλλά τι θα δείξει η κάλπη, δηλαδή η ‘’αγορά’’. Αν η ‘’αγορά’’ θελήσει τη συγκυβέρνηση, τότε οι δυνάμεις της αγοράς θα μετριάσουν τις ακρότητες και θα εξομαλύνουν τις διαφορές ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση και ,εν τέλει, η συγκυβέρνηση. …. Θέλουν δεν θέλουν! Έγινε στη Νορβηγία με τη σύμπλευση της συντηρητικής δεξιάς και της ακροδεξιάς ,γιατί να μην το ζήσουμε και εδώ;

Πως θα γίνει η συγκυβέρνηση;  Κατά το επικρατέστερο σενάριο ο Σύριζα θα είναι πρώτο κόμμα οριακά μπροστά από τη ΝΔ και με Τρίτη δύναμη τη ΧΑ. Κανείς εκ των τριών δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη διερευνητική εντολή στον Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση που να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη της βουλής. Αυτός επιτόπου θα στραφεί προς το ΚΚΕ το οποίο και θα είναι συνεπές στην ιδεολογία του και λογικά θα την απορρίψει. Το ΚΚΕ είναι ειλικρινές και ξέρει ότι μονάχα σε καθεστώς μαρξιστικού σοσιαλισμού μπορεί να εφαρμόσει την ιδεολογία του και θα αδειάσει τον Τσίπρα με σκοπό να διαλύσει το κόμμα του και να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι και τα στελέχη στο κομμουνιστικό μαντρί.  Κατόπιν ο Τσίπρας θα στραφεί προς τον Σαμαρά (αν υποθέσουμε ότι μετά την  εκλογική ήττα του θα παραμείνει στο πόστο του). Έχουμε δει πως ο Τσίπρας όλο αυτό το διάστημα προετοιμάζει την ενδεχόμενη συγκυβέρνηση όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Θυμίζουμε τις δηλώσεις στα κανάλια του Τατσόπουλου για πιθανή συγκυβέρνηση με τη ΝΔ με  σκοπό
να αποφευχθεί μια ναζιστική διακυβέρνηση της χώρας. Τις προσπάθειες του Τσίπρα να καταργήσει τις συνιστώσες με την εντονότατη αντίδραση του Λαφαζάνη και του Γλέζου. Τη συνάντηση Τσίπρα Σόιμπλε καθώς και την ομιλία του Τσίπρα στο Μπρούκινς του ιμπεριαλιστή Σόρος κτλ . Αν καταφέρει να σπάσει τις συνιστώσες και να λειάνει τις ακρότητες μέχρι εκείνη τη στιγμή, τότε θα επιτευχθεί η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.  Όλοι οι ακραίοι των συνιστωσών( Κόκκινο, Ρόζα Λούξεμπουργκ κτλ )  θα απομακρυνθούν από το κόμμα και θα πάνε είτε στον Αλαβάνο (Πλάν μπί ) ή στην Ανταρσύα του Πέτρου Κωνσταντίνου. Στην αντίθετη περίπτωση θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτός με τη σειρά του θα την παραδώσει στο δεύτερο που θα είναι ο Σαμαράς ή ο Μιχαλολιάκος. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΧΑ θα είναι μονόδρομος και αυτό μπορεί να καθιερωθεί και μετά από δεύτερες συνεχόμενες εκλογές. Όλοι οι ακραίοι της ΧΑ, το παραδοσιακό 0,6%,  θα νιώσουν προδομένοι και θα μετακομίσουν στον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο (Α.Μ.Ε. =Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές ).

Μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΧΑ συμφέρει :
 Α) Τον Τσίπρα που δεν θα χάσει τους κουκουλοφόρους  και δεν θα έρθει σε ρήξη με τις συνιστώσες και σε ‘’εμφύλιο’’ με το ΚΚΕ.
 Β)Όλους τους δεξιούς υπό την άποψη ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη συμμαχία που να μπορεί να κάμψει τον παναριστερισμό ,να εξοβελίσει τους ‘’Ρεπούσηδες’’ και να επιφέρει τις πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις.
 Γ) Τη ΧΑ που θα καθιερωθεί στην πολιτική παίρνοντας τη θέση του ΛΑΟΣ εσαεί. 
  Η ΧΑ θα πάρει τα υπουργεία που αποτελούν το ‘’core business’’ της ιδεολογίας της (υπ. Δημοσίας τάξης, υπ. Εθνικής αμύνης, υπ. Εξωτερικών ,υπ. Δικαιοσύνης ,υπ. Μακεδονίας και Θράκης, υπ.  παιδείας και θρησκευμάτων, υπ.  Πολιτισμού και αθλητισμού) .  Όλα τα υπόλοιπα όπως οικονομίας, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων , τουρισμού, μεταφορών και υποδομών, ναυτιλίας , υγείας, περιβάλλοντος ,εσωτερικών , εργασίας , διοικητικής μεταρρύθμισης , θα τα πάρει η ΝΔ. Στα υπουργεία της ΝΔ μπορούν να  συμμετέχουν ως υφυπουργοί στελέχη της ΧΑ. Στα υπουργεία της ΧΑ  μπορούν να συμμετέχουν ως υφυπουργοί στελέχη της ΝΔ .


Υ.Γ. Αν το 2008 μας έλεγαν ότι η ΝΔ θα συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ  θα το πιστεύαμε; Αν το 2010 μας έλεγαν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα μετακόμιζε στη ΝΔ και θα ήταν και το πρωτοπαλίκαρο,  θα το πιστεύαμε; Αν το 2011 μας έλεγαν ότι η ΝΔ μπορεί να συγκυβερνήσει  με το Σύριζα, θα μπαίναμε καν στη διαδικασία να το συζητήσουμε  ;  Τους διακομματικούς σχηματισμούς δεν τους καθορίζουν τα κόμματα αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα και η ανάγκη.  Στους χαλεπούς καιρούς τα κόμματα καλούνται να προσαρμοστούν στα αποτελέσματα της κάλπης και όχι το εκλογικό σώμα στη βούληση των κομμάτων. Γιατί αυτός ο οποίος βάλλεται στους χαλεπούς και ενδιαφέροντες καιρούς δεν
είναι η κάστα των πολιτικών αλλά το εκλογικό σώμα.

Michalis Delta

No comments:

Post a Comment