Monday, August 19, 2013

ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ ΑΝΤΙ ΟΥΣΙΑΣ


 

Ο Στέλιος Σταυρίδης ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο επιτυχημένα στελέχη της κρατικής μηχανής. Η πρόσφατη πορεία του αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη. Στην περίπου εξάμηνη θητεία του ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε τις ιδιωτικοποιήσεις του προγράμματος όσο κανείς στο παρελθόν. Όταν ανέλαβε, στη θέση του Αθανασόπουλου, καμία από τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δεν είχε ξεκινήσει, και πολύτιμοι για τη χώρα και την οικονομία μήνες είχαν χαθεί. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η τοποθέτησή του στη θέση. Ήταν γνωστό ότι είναι θερμός θιασώτης των ιδιωτικοποιήσεων [άλλωστε στις εκλογές της 6ης Μαίου ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στη ΔΡΑΣΗ, πριν μετακινηθεί στη ΝΔ για τις εκλογές του Ιουνίου], και φήμες έλεγαν ότι αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Σαμαρά, παρά τις αντιρρήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ και της τότε συγκυβερνώσας ΔΗΜΑΡ όσο και μεγάλου μέρους της ΝΔ. Πέραν άλλωστε των απόψεών του υπήρχαν πολλοί λόγοι που συνέτειναν στην επιλογή του. Είχε να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό βιογραφικό, στο οποίο εκτός από πολλά χρόνια επιτυχημένηχς επαγγελματικής σταδιοδρομίας, είτε ως επιχειρηματίας είτε ως manager περιλαμβάνονταν και 11 χρόνια παρουσίας στη λέσχη επιχειρηματικότητας, στη λέσχη διοίκησης επιχειρήσεων και σε άλλα οικονομικά και επιχειρηματικά fora. Εν ολίγοις μπορούσε να παρουσιάσει όχι μόνο απτές αποδείξεις των προσόντων του, αλλά και άριστη γνώση της αγοράς και πολλές γνωριμίες στο χώρο των επιχειρήσεων. Για όσους δεν πάσχουν από κρατικίστικες εμμονές και θεωρίες πολιτικής ορθότητας ήταν ο καταλληλότερος για τη θέση. Και για αυτούς όμως που πάσχουν από αθεράπευτο κρατισμό ο Σταυρίδης είχε μια εξαιρετική και πολύ πρόσφατη θητεία ως πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, που επισφραγίστηκε από τη μείωση των τιμολογίων.

Τις ικανότητές του απέδειξε και από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Αν και παρέλαβε ελάχιστο έργο από τους προκατόχους του το επανέφερε στη σωστή τροχιά και κέρδισε το χαμένο χρόνο. Πρώτη μεγάλη επιτυχία του η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Παρά την έλλειψη προσφορών [μόνο μία!] επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί για το τίμημα, ενώ σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών διασφαλίστηκε ότι τα έσοδα του Δημοσίου δε θα εμφάνιζαν υστέρηση, κάτι πολύ σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι επρόκειτο για την πιο κερδοφόρα επιχείρηση του Δημοσίου. Ακόμα και οι επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στην πορεία, και αφορούσαν τις συμφωνίες που είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση για τα Κρατικά Λαχεία ξεπεράστηκαν, και η παραχώρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Με επιτυχία συμφωνήθηκε, χωρίς να έχει ακόμα ολοκληρωθεί, και η παραχώρηση της ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, παρά το ναυάγιο που υπήρξε με τη  Gazprom, τόσο για τη ΔΕΣΦΑ όσο και για τη ΔΕΠΑ. Εν ολίγοις, σε περίπου έξι μήνες ο Σταυρίδης προώθησε δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πριν από αυτόν το ΤΑΙΠΕΔ δεν παρουσίασε καμία.

Φαίνεται όμως ότι οι επιτυχίες του Σταυρίδη δεν ήταν αρκετές για να κρατηθεί στη θέση του. Τι σημασία έχει άλλωστε που ολοκλήρωσε δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις; Τι σημασία έχει που μπορεί να παρουσιάσει προσόντα και προυπηρεσία που ελάχιστα στελέχη του Δημοσίου και της κυβέρνησης μπορούν έστω να προσεγγίσουν; Αρκούσε ένα ιδιωτικό τζετ και μια παράδοση χρόνων πολιτικής ορθότητας για να απομακρυνθεί.

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η επιλογή του να ταξιδέψει με το ιδιωτικό τζετ ενός επιχειρηματία, και μάλιστα του ίδιου που πριν λίγες ώρες είχε υπογράψει σύμβαση για τον ΟΠΑΠ, ήταν λανθασμένη. Όχι επειδή προέκυψε κάποιο κακό από το ταξίδι. Ουσιαστικά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, παρά μόνο την αποφυγή ενός πρωινού ξυπνήματος και ενός αεροπλάνου της γραμμής. Καμία ζημιά δεν προέκυψε για το Δημόσιο . Ζούμε όμως στη χώρα της πολιτικής ορθότητας. Σημασία δεν έχει η ουσία, έχει ο τύπος και όσα μπορεί να κρύβονται από πίσω. Ένας επιχειρηματίας έκανε μια εξυπηρέτηση σε ένα δημόσιο λειτουργό με τον οποίο είχε μόλις συνεργαστεί, σε μια υπόθεση συμφέρουσα και για τον ίδιο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τον ευχαριστούσε για τη συνεργασία, μπορεί να σημαίνει ότι έχουν στενές σχέσεις, άρα δημιουργούνται υποψίες για ιδιαίτερη μεταχείριση, μπορεί να σημαίνει ότι στη διάρκεια του ταξιδιού συζητήθηκαν πολλά. Εν ολίγοις, το ταξίδι έχει πολλές υποθετικές σημασίες και καμία ουσιαστική.

Όσο όμως το ταξίδι αυτό καθ’ εαυτό δεν προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο άλλο τόσο επιζήμια υπήρξε η αντίδραση για αυτό. Φοβούμενοι τις αντιδράσεις που θα προκαλούνταν από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ αν το γεγονός δημοσιευόταν ευρέως, και τις υπόνοιες που θα δημιουργούνταν, οι προιστάμενοι του Σταυρίδη [υπάρχει διχογνωμία αν η πρωτοβουλία ανήκε στον πρωθυπουργό ή στον υπουργό Οικονομικών, η απόφαση όμως ήταν κοινή] αποφάσισαν να ζητήσουν την παραίτησή του. Αγνόησαν αυτά που προσέφερε τους τελευταίους μήνες και τον έκαναν στην άκρη. Για να προλάβουν τις πιθανές συνέπειες ενός γεγονότος επέλεξαν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερες. Αφενός απομάκρυναν έναν ικανότατο άνθρωπο από μια κρίσιμη θέση, αφετέρου έκαναν αυτό ακριβώς που ήθελαν να αποφύγουν: Τη δημιουργία φημών και υπονοιών. Από την παραίτηση του Σταυρίδη όχι απλά δημιουργήθηκαν υπόνοιες για διαφθορά, αλλά δόθηκε πρώτης τάξεως ευκαιρία σε όλους τους ορκισμένους εχθρούς των ιδιωτικοποιήσεων να καταγγείλουν για άλλη μια φορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δράση του ΤΑΙΠΕΔ και να μιλήσουν μέχρι και για επανεξέταση συμβάσεων που υπέγραψε ο Σταυρίδης. Καλύτερο δώρο δε θα μπορούσαν να τους κάνουν! Είναι σαν να επιβεβαιώνονται σε όσα έλεγαν για τη διαπλοκή, την ύποπτη σχέση επιχειρηματιών με πολιτικούς, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κτλ. Και υποτίθεται ότι ακριβώς αυτό ήθελαν να αποφύγουν με την παραίτηση του Σταυρίδη. Τις υπόνοιες και τη σκανδαλολογία. Και δεν έφτανε που προκάλεσαν τη διασπορά φημών και σκανδαλολογίας, αλλά στέρησαν και το ΤΑΙΠΕΔ από έναν ικανότατο άνθρωπο που μόνο επιτυχίες είχε να παρουσιάσει.

Είναι δυστυχώς απολύτως ενδεικτικό του τρόπου που κρίνουμε και συμπεριφερόμαστε στην Ελλάδα. Όσο καλός και να είσαι, όσες επιτυχίες και να έχεις, όσο δύσκολο κι αν είναι να βρεθεί αντικαταστάτης αρκεί ένα ανούσιο λάθος για να γκρεμιστείς. Στο βωμό της πολιτικής ορθότητας τελικά θυσιάζονται πολλά. Ακόμα και τα πιο επιτυχημένα στελέχη. Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία του Σαμαρά σε αυτά τα ζητήματα, και πόσο ενδιαφέρονται στο οικονομικό επιτελείο να μην υπάρξουν υπόνοιες για τις ιδιωτικοποιήσεις, αφενός όμως η απόφαση να απομακρυνθεί ο Σταυρίδης θα έχει μεγάλες συνέπειες για τη χώρα, αφού δύσκολο το βρίσκω να βρεθεί άλλος το ίδιο ικανός για το ΤΑΙΠΕΔ, αφετέρου η απόφαση προκαλεί ακριβώς τις συνέπειες που επιθυμεί να αποτρέψει. Σκανδαλολογία. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να αποφευχθούν όσο το δυνατόν οι συνέπειες που θα έχει η απόφαση για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Θα είμαι μεγάλο κρίμα η χώρα να χάσει τη μάχη με την κρίση εξαιτίας της πολιτικής ορθότητας και της βαθιά ριζωμένης ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς.
ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ

No comments:

Post a Comment