Δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" η διενεργηθείσα από την εταιρεία Metron Analysis πρώτη δημοσκόπηση για το σωτήριον έτος 2016, αλλά και η πρώτη μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κύριο στοιχείο αυτής, η ανατροπή στην πρόθεση ψήφου, με την ΝΔ να προηγείται καθαρά με 3,7% στην άνευ αναγωγής πρόθεση ψήφου (και 5,5% στην μετ' αναγωγή), όμως και οι επιμέρους ποιοτικοί δείκτες παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων σε μια ιδιαίτερα ρευστή και μεστή εξελίξεων περίοδο. Συγκεκριμένα:
Πρόθεση Ψήφου - Αναγωγή - Έδρες
Ως προς την "καρδιά" κάθε πολιτικής δημοσκόπησης, την πρόθεση ψήφου, τα στοιχεία έχουν ως εξής:
ΝΔ: 23,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 19,9%
ΣΥΡΙΖΑ: 19,9%
ΧΑ: 4,6%
ΚΚΕ: 4,6%
ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: 4,1%
ΕΝ.ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 2,7%
ΠΟΤΑΜΙ: 2,2%
ΑΝΕΛ: 2,1%
Άλλο: 2,4%
Άκυρο/Αποχή/Λευκό/ΔΓ/ΔΑ= 31,5%
Άκυρο/Αποχή/Λευκό/ΔΓ/ΔΑ= 31,5%
Με αναγωγή όμως της αδιευκρίνιστης ψήφου η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
ΝΔ: 34,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 29,0%
ΣΥΡΙΖΑ: 29,0%
ΧΑ: 6,7%
ΚΚΕ: 6,7%
ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: 6,0%
ΕΝ.ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 3,9%
ΠΟΤΑΜΙ: 3,2%
ΑΝΕΛ: 3,1%
Κυρίαρχο συμπέρασμα από τα παραπάνω στοιχεία αποτελεί η τάση δυναμικής ανόδου της ΝΔ, η ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, και η συμπίεση των μικρότερων κομμάτων, ιδίως αυτών που τοποθετούνται στο μεταρρυθμιστικό κέντρο και στην φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ), όπου το πολιτικό στίγμα και οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να έχουν υψηλότατη απήχηση, σε σημείο να δημιουργούνται πλέον υπαρξιακές ανησυχίες στις ηγεσίες των σχηματισμών αυτών.
Αυτά τα ποσοστά, εάν ασφαλώς επιβεβαιώνονταν στην κάλπη, θα σήμαιναν πρακτικά πως η ΝΔ θα συγκέντρωνε 143 έως 153 βουλευτές, ανάλογα με το κατά πόσον τα μικρότερα και οριακά εντός βουλής κόμματα θα κατάφερναν να ξεπεράσουν τον πήχη του 3%. Εν όψει μάλιστα του ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει δυναμική έως και αυτοδυναμίας, γίνεται ευχερέστερα αντιληπτό το κίνητρο της κυβέρνησης για την επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση της μείωσης του bonus των 50 εδρών του πρώτου κόμματος.
Ποιοτικά στοιχεία
Σε επίπεδο δημοφιλίας πολιτικών προσώπων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το εντυπωσιακά υψηλό 58%, ποσοστό εξαιρετικά σπάνιο για αρχηγό κόμματος, και το οποίο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνον σε επίπεδο υπερκομματικών πολιτικών προσωπικοτήτων (πχ. Προέδρων Δημοκρατίας κτλ). Ακόμα εντυπωσιακότερο είναι ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι θετικές γνώμες ξεπερνούν το 48%.
Αντίστροφα, η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία με μόλις 39% (μείωση κατά 9%). Παρά το γεγονός ότι σε ένα δημοκοπικά καταθλιπτικό για το κυβερνόν κόμμα τοπίο παραμένει ο θετικότερος δείκτης, είναι σαφής η αποδυνάμωση της εικόνας του πρωθυπουργού, η οποία μάλιστα ευλόγως αναμένεται να οξυνθεί το προσεχές διάστημα εν όψει των επώδυνων νομοσχεδίων τα οποία η κυβέρνηση φέρνει άμεσα προς ψήφιση στην Βουλή. Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως όταν τίθεται το ερώτημα της ικανοποίησης από τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό, η απήχηση του συρρικνούται έτι περαιτέρω στο 27%, με πρόδηλη τάση περαιτέρω συμπίεσης. Η γενική πάντως αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι συντριπτικά καταδικαστική, με μόλις το 16% να δηλώνει ικανοποιημένο από το έως τώρα έργο της, ποσοστό που παραπέμπει δημοσκοπικά στις τελευταίες μέρες κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011.
Άκρως ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα ως προς παράσταση νίκης , έναν δείκτη με ιδιαίτερη σημασία, και γιατί αποτυπώνει την δυναμική επικράτησης, αλλά και γιατί είναι ο δείκτης ο οποίος "φανερώνει" τον νικητή (καμία αντιπολίτευση δεν έχει ποτέ κερδίσει εκλογική αναμέτρηση χωρίς να προηγείται σε αυτήν). Εδω η επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (42% έναντι 41%) στηρίζεται σε μια άνοδο της πρώτης ως προς τον συγκεκριμένο δείκτη κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και πτώση του δευτέρου κατά 17, δηλωτική μιας έντονης δυναμικής.
Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η υποστήριξη της ανάγκης μεταρρυθμίσεων από το 84% (με το αυτονόητο caveat όμως, ότι πίσω από μέρος αυτής της υποστήριξης μπορεί να υποκρύπτεται μια νοοτροπία ΝΙΜΒΥ ) . Παράλληλα το 82% θεωρεί πως η χώρα κινείται στην λάθος κατεύθυνση.
Αξίζει να επισημανθεί ότι την δημοσκόπηση διεξήγαγε η εγνωσμένου κύρους Metron Analysis του Στράτου Φαναρά, η οποία μάλιστα ήταν από τις λίγες εταιρείες που είχαν προβλέψει την νίκη του "Όχι" στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.
Εποχή ανακατατάξεων
Με το πολιτικό σκηνικό να θυμίζει κινούμενη άμμο, οι πολιτικές εξελίξεις παρουσιάζουν έντονη διακύμανση, και μάλιστα σε ένα φόντο οικονομικής καχεξίας και γενικότερης απογοήτευσης. Οι ανακατατάξεις που αναπότρεπτα θα ακολουθήσουν, δείχνουν πάντως να διαμορφώνονται σε ένα πλαίσιο δυναμικής ανάκαμψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία για πρώτη φορά δείχνει να είναι σε θέση να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά, και να αντιπαραθέσει στην έως σήμερα μονοκρατορία του Αλέξη Τσίπρα, μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης
Μανουήλ Κομνηνός
No comments:
Post a Comment