Η δουλειά που γίνεται από τις αρμόδιες αρχές στο σκέλος της φοροδιαφυγής είναι σημαντική. Ουδείς βεβαίως μπορεί να ισχυριστεί ότι γίνονται θαύματα, καθώς γι αυτό θα απαιτηθεί και η συνδρομή των πολιτών. Δεν μπορεί καθημερινά επί χιλιάδων συναλλαγών να είναι παρόντες υπάλληλοι των Εφοριών ή του ΣΔΟΕ. Άρα, η βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας, δηλαδή η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού περνάει μέσα από όλους εμάς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι. Αρκεί και μόνο να εκδοθεί παραστατικό μόνο για το 30% των συναλλαγών που γίνονται ετησίως για να υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διασπορά του οφέλους σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη όλων των ανασφάλιστων, η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, η ενίσχυση της Αστυνομίας με μέσα (αλεξίσφαιρα γιλέκα, οχήματα κλπ.), των δασαρχείων, των σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε στην καθημερινότητά μας...
1. Μέσα σε δύο χρόνια η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε πάνω από 3.500 οφειλέτες του Δημοσίου, αν και τα έσοδα που εισέρευσαν ήταν περιορισμένα.
2. Το ΣΔΟΕ έχει εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια από όσους αναγνώρισαν τις παραβάσεις που είχαν διαπράξει, ενώ έχει να εισπράξει άλλα τόσα.
3. Τα μεικτά συνεργεία των Εφοριών και των Τελωνείων από τις 7 Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου διενήργησαν ελέγχους σε 13.242 επιχειρήσεις.
Α. Από τις επιχειρήσεις αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 1.829, δηλαδή ποσοστό 13,61%. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη. Βλέποντας μισογεμάτο το μπουκάλι μπορεί να πεις κάποιος ότι σε 11.413 επιχειρήσεις δεν διαπιστώθηκε ούτε μία παράβαση!
Β. Στις 1.829 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 4.086 παραβάσεις.
Γ. Το 94% των φοροπαραβατών δεν εξέδιδε αποδείξεις!!!
Δ. Στις τουριστικές περιοχές έγιναν 8.544 επιτόπιοι έλεγχοι και βρέθηκαν 1.316 επιχειρήσεις οι οποίες είχαν υποπέσει σε παραβάσεις και κυρίως στη μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων. Βλέποντας και πάλι το μπουκάλι μισογεμάτο, μπορείς να πεις ότι ποσοστό 17% είναι σχετικά μικρό.
Ε. Σε επιχειρήσεις διασκέδασης και εστίασης έγιναν 8.163 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 538, ήτοι ποσοστό 6,5% Πολύ χαμηλό ποσοστό σε κάθε περίπτωση.
ΣΤ. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από 362 υπαλλήλους των ΔΟΥ, ενώ σε 2.218 περιπτώσεις έγιναν από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΣΧΟΛΙΑ:
1. Η φορολογική παραβατικότητα γενικά μειώνεται και ενδεχομένως σε κάποιον βαθμό ανέλπιστα...
2. Η παραβατικότητα ειδικά στις τουριστικές περιοχές, τουλάχιστον με βάση τους ελέγχους των αρμοδίων αρχών είναι πολύ χαμηλή. Ανέλπιστα θα έλεγα και ελπίζω αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα...
3. Λογικά οι επιχειρήσεις που δούλεψαν καλά στις τουριστικές περιοχές θα πρέπει λογικά να είναι σε θέση να πληρώσουν έστω ένα πολύ σημαντικό τμήμα των οφειλών τους προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), τράπεζες (δάνεια), ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, τηλεφωνία κλπ.).
4. Λογικά, λόγω του τουρισμού τους επόμενους μήνες θα υπάρξει βελτίωση των εσόδων του προϋπολογισμού. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, υπήρξε υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 342 εκατ. ευρώ, καθώς ο κόσμος πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου. Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα κινήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με τον ετήσιο στόχο και διαμορφώθηκε στα 2,279 δισ. ευρώ.
5. Όλοι όσοι στέλνουν φωτογραφίες από τις παραλίες και περιγράφουν την... αγαλλίασή τους από την αύρα της θάλασσας ελπίζω ότι ζήτησαν αποδείξεις για όσα κατανάλωσαν ή για τις υπηρεσίες που έλαβαν. Μόνο έτσι θα νομιμοποιούνται να... κραυγάζουν και να ωρύονται στους δρόμους ή στο FACEBOOK στην περίπτωση που τους ζητηθεί εκ νέου να συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη και μάλιστα υπερμέτρως σε σχέση με τις δυνατότητές τους.
6. Όσοι διασκέδασαν, ήπιαν τα ποτά τους και τον καφέ τους, άραξαν στις ξαπλώστρες κλπ. και πλήρωσαν χωρίς να πάρουν απόδειξη, στον μόνο που μπορούν να φωνάξουν είναι ο εαυτός τους...
ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ. ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΥΧΕΙ ΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ. ΕΙΤΕ ΧΡΩΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΕΦΟΡΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ) ΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Λουκάς Γεωργιάδης
No comments:
Post a Comment