Friday, November 23, 2012

This marxist is more marxist than the other marxist





Πέθανε ο Χρόνης Μίσσιος
Απεβίωσε χτες, σε ηλικία 82 χρόνων, ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος. Γεννημένος στην Καβάλα, από γονείς καπνεργάτες, έζησε τα παιδικά του χρόνια σε μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες. Στα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός, μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στο ΕΑΜ, ενώ πέρασε για λίγο και από το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με το έργο του βεβαίως στην πορεία δε στάθηκε στο πλευρό των λαϊκών αγώνων και της δράσης των κομμουνιστών, αφού δεν πίστευε στη διέξοδο της ταξικής πάλης, ενώ βρήκε «στέγη» στη λεγόμενη «ανανεωτική» Αριστερά.



http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7153670&publDate=21%2F11%2F2012


με αφορμη το αρθρο αυτο τεθηκε παλι το θεμα του σεχταρισμου του ΚΚΕ αλλα και της στειρας αντιληψης του για την προοδο της αριστερας γενικα. Η συζητηση ειναι επικαιρη οσο ποτε. Γιατι η αριστερα παραμενει παντοτε διασπασμενη και ποτε δεν ομονοει απεναντι στον κοινο εχθρο τον καπιταλισμο και την δεξια. Γιατι παντοτε υπαρχουν αυτες οι συνιστωσες και κανεις δεν μπορει να συνενοηθει μεσα σε αυτους?





Η πηγη του προβληματος βρισκεται στον ιδιο τον ιδεολογικο πυρηνα της αριστερας

καταρχας η αριστερα απο τη φυση της ειναι ετεροπροσδιοριζομενη ιδεολογια. Καθοριζεται απο την ιδια την δεξια. Η αριστερα δημιουργηθηκε σαν μια αντιδραση σε κραταιες πρακτικες των κοινωνιων για χιλιετιες οπως η θρησκεια η εθνικη ταυτοτητα και υπαρξη τεραστιων ανισοτητων. Ειδικα μαλιστα μετα απο φαινομενα οπως η Ιερα εξεταση αλλα και τη βιομηχανικη επανασταση που επεφερε ακομα πιο τεραστιες ανισοτητες (βλεπε σημερα με το facebook ενας ανθρωπος εγινε δισσεκατομυριουχος πριν τα 30 του). Ετσι αναπτυχθηκε μια ιδεολογια που πηγαινε κοντρα σε ολα αυτα και φυσικα ελλειψη αλλου ονοματος πηρε το αντιθετο της αλλης. Η δεξια ιδεολογια παλι απο την πλευρα της εχει το προφανες ονομα του σωστο του λογικου. Π.χ. γραφουμε με το δεξι χερι για να βλεπουμε τι γραφουμε οδηγουμε απο τα δεξια μπαινουμε με το δεξι ποδι στο νεο σπιτι ακομα και το σταυρο με το δεξι το κανουμε. 

Απο τη φυση της λοιπον η αριστερα δεν εχει ουτε καθαρο ξεκαθαρο προγραμμα ουτε προταση ουτε και θεση ιδεολογικη. Ξερει μονο τι δεν εγκρινει. Π.χ. ειναι κατα του καπιταλισμου και της ελευθεριας των βιομηχανων να διαχειριζονται τις βιομηχανιες τους. Αυτο ομως δεν σημαινει πως εχει και προγραμμα για το πως θα διαχειριστουν αυτες οι βιομηχανιες αφοτου ερθουν οι εργατες στην εξουσια. Κεντρικος κρατικος κομματικος ελεγχος ή τοπικα σοβιετ? Αναρχοκουμμουνισμος ή ισχυρο κομμα. Σιγουρα ολη η αριστερα ειναι εναντια στους εξοπλισμους και το ΝΑΤΟ καθως και σε μη εθνικιστικες εξαρσεις με την Τουρκια. Ποια ομως ειναι η προταση και ανταπαντηση στις τουρκικες παραβιασεις. Σιγουρα ολη η αριστερα συσσωμη τιθεται εναντια στο μνημονιο. Και μετα?

Η ελλειψη αυτη η ιδεολογικη που αλλωστε πηγαζει απο τον ιδιο τον μαρξ δημιουργει και το προβλημα. Βλεπετε ναι μεν ο μαρξ εξηγησε (λανθασμενα) τα προβληματα του καπιταλισμου και την αναγκαιοτητα καταργησης του μεσω επαναστατικων διαδικασιων ποτε ομως δεν ανελυση το προγραμμα της σοσιαλιστικης ανοικοδομησης. Ετσι πολλες και διαφορετικες σχολες αργοτερα ανελαβαν να αναπληρωσουν το δυσκολο αυτο εργο. Τα απαντα του Σταλιν και του Λενιν με πολλη γραφειοκρατια ισχυρο κομμα και μεγαλο παρεμβατισμο ειναι μια σχολη. Ο Τροτσκι παλι ειπε αλλα. Ακομα και σημερα στην ελλαδα η αριστερα παραμενει χωρισμενη. 

Απο το 1968 αλλωστε εγινε και η πρωτη διασπαση της αριστερας. Ομως ουτε και τοτε ηταν η πρωτη.
Οι πρωτες διαγραφες φαινεται υπηρξαν απο την εποχη του '20 πριν καν το σεκε μετονομαστει σε ΚΚΕ. Οι πρωτοι στυλοβατες και θεμελειωτες της αριστερας στην ελλαδα μεγαλοι καλλιτεχνες συγγραφεις και ποιητες ησαν και οι πρωτοι διαγραφθεντες. Μετα παλι το 1968 ειναι αστειο πως μεσα στη χειροτερη ακροδεξια χουντα η αριστερα καταφερε και διασπαστηκε με τον εαυτο της αντι να γιγαντωθει λογω της εποχης. Το ιδιο συνεβη και 20 χρονια αργοτερα με την καταρρευση.

Ακομα και στα ξερονησια οι αριστεροι δεν μιλιοντουσαν μεταξυ τους αφοι οι μισοι ηταν καθαροι κουμμουνιστες και οι υπολοιποι ηταν το επονομαζομενο χαος (αναρχικοι). Αριστεροι που μιλουσαν και συννενοουνταν με τους δεξιους δεσμοφυλακες τους και δεν μιλιοντουσαν μεταξυ τους ακομα και για να συνεννοηθουν για βασικα πραγματα οπως το φαι τα γραμματα συγγενων και την καθαριοτητα.

Ακομα και σημερα η διαφορες ειναι επικαιρες.

Ναι στην ευρωπη (συρριζα δημαρ)
Βορεια κορεα (ΚΚΕ Ανταρσυα)


Η δευτερη διαφορα εντοπιζεται στο αλλο αξιακο ιδεολογικο σημειο της αριστερης ιδεολογιας που ειναι το μισος για το αρχηγικο μοντελο. Η δεξια παραδοσιακα ειναι υπερ των ανισοτητων και υπερ του σεβασμου του αρχηγου. Υπερ του βασιλια ή του προεδρου της δημοκρατιας. Υπερ του αρχηγου με εξουσιες. Αντιθετα η αριστερα ειναι φανατικα κατα και υπερ της απολυτης ισοτητας. Κεντρικος αρχηγος και εξουσιαστης (ανωτατο οργανο) η γενικη συνελευση. Ετσι δεν υπαρχει κεντρικη γραμμη ουτε δυνατοτητα επιβολης αποφασεων. Φυσικα ολα αυτα τυποις γιατι οταν οι περιστασεις το απαιτουν η ιδεολογια παει στα σκουπιδια και το μοντελο που ακολουθηται ειναι οσο το δυνατον πιο ακροδεξιο και φασιστικο. 

Π.χ. σοβιετικη ρωσια / σταλιν
κουβα και βορεια κορεα/οικογενοιοκρατια
ρουμανια / τσαουσεσκου 
κτλ

ακομα και στην ελλαδα ομως ο συρριζα ετρεξε αμεσως να καταργησει την ελευθεριοτητα των συνιστωσων και να γινει ενα κομμα οταν μυρισε εξουσια και κρατικη επιδοτηση

Ομως ας παρουμε τα πραγματα με τη σειρα

Συρριζα = 11 συνιστωσες 11 αρχηγοι και ο καθενας κανει οτι γουσταρει
Καταδικαζει ο συρριζα την καταληψη των 300 στην νομικη ( που εκανε το δικτυο συνιστωσα του συρριζα)
Καταδικαζει ο συρριζα το μπατσοι γουρουνια δολοφονοι μεσω του αρχηγου του και συνιστωσα στην αυγη λεει κακως
Σβηνει ο συρριζα τα σφυροδρεπανα απο τις φωτογραφιες αφου δεν πιστευει στον κουμμουνισμο και εξοδο απο την ευρωπη οταν οι μισες συνιστωσες του ειναι κουμμουνιστικες

Δημαρ= Βουλευτες καταψηφιζουν και ταυτοχρονα παραμενουν στο κομμα με το οποιο διαφωνουν και το κομμα δεν τους διαγραφει

Οικολογοι
Καθε χρονο κανουν γενικη συνελευση και διοριζουν νεο "αρχηγο"

ΚΚΕ = γενικος γραμματεας αντι για αρχηγος (αλλο αν οπως ειπαμε πριν οπως και στη βορεια κορεα ο γενικος γραμματεας εχει εξουσιες επιπεδου στυγνου δικτατορα. πως αλλωστε καταφερνει και ειναι αρχηγος η παπαρηγα 25 χρονια)


και ενα ανεκδοτο για την τρελα της αριστερας
1 αριστερος κανει κομμα
2 μετωπο
3 μια διασπαση
αλλωστε ο ιδιος ο αλαβανος ειναι διασημος για την διασπαση του ατομου του σε 2 αντιπαλομενα στρατοπεδα ταυτοχρονα



Μικρο BONUS

Ξερω οτι σαν ενδιαφερει πολυ 




Διαφορες ΜΛ-ΚΚΕ και ΚΚΕ-ΜΛ


Πεθαινει ο Σταλιν και αναλαμβανει ΓΓ του ΚΚΣΕ στη Σοβιετικη Ενωση ο Χρουτσωφ. Το Κομμα κανει δεξια ρεβιζιονιστικη στροφη. Στην Κινα ο Μαο αντιδρα και τους καταδικαζει. Εχουμε 1958 λοιπον και γινεται λοιπον ο πρωτος μεγαλος και σοβαρος διχασμος στον κομμουνιστικο κοσμο. Οι μεν κατηγορουν τους δε για ρεβιζιονιστες (αναθεωρητες) - ενω στην ουσια ειναι και οι δυο, ο καθενας με τον τροπο του. Anyway, απο τα Κομμουνιστικα Κομματα σε ολο τον κοσμο, καποια ακολουθουν τη γραμμη της ΕΣΣΔ (οπως το δικο μας ΚΚΕ) και καποια τη γραμμη της Κινας. Καποια μελη διαφωνουν με τη γραμμη του κομματος τους, αποχωρουν και φτιαχνουν νεες οργανωσεις και κομματα. Γεννιεται λοιπον ο λεγομενος "ΜΛ χωρος", στον οποιο ανηκουν τα κομματα που ακολουθουν τη γραμμη της Κινας.

ΟΚ ως εδω?

Η Αλβανια, που ειναι επισης Λαϊκη Δημοκρατια, ακολουθει τη γραμμη της Κινας. Το 1978 ομως, λιγα χρονια μετα το θανατο του Μαο, στην Κινα γινεται επισης δεξια στροφη, προς την οικονομια της αγορας κλπ, πολυ πιο αγρια απο τη στροφη της ΕΣΣΔ.. Το Κομμα Εργασιας της Αλβανιας (ΚΕΑ) καταδικαζει τη στροφη.
Και γινεται αλλη μια μικρο-διασπαση στον ουτως ή αλλως μικροσκοπικο "ΜΛ χωρο".
Απο τη μια εχουμε τα "ΜΛ φιλο-κινεζικα" κομματα, απο την αλλη τα "ΜΛ φιλο-αλβανικα" κομματα.

Στην Ελλαδα οργανωσεις και κομματα φτιαχνονταν και διαλυονταν σε διαστημα μηνων, δεν εχει νοημα να τα απαριθμησουμε ολα. Παντως:
Το ΚΚΕ(μ-λ) ακολουθησε τη φιλοαλβανικη γραμμη, ενω το ΜΛ-ΚΚΕ φιλοκινεζικη.
Δηλαδη και τα δυο ειχαν φιλοκινεζικη επι Μαο, αλλα το ΚΚΕ(μ-λ) μετα το Μαο αποκηρυξε την Κινα και στραφηκε στην Αλβανια, ενω το ΜΛ-ΚΚΕ συνεχισε να υποστηριζει την Κινα και μετα το θανατο του Μαο.

Μεταξυ ολων αυτων εμφανιστηκαν και διαφορες αλλες οργανωσεις που κρατησαν διαφοροποιημενη σταση. Για παραδειγμα η ΟΑΚΚΕ που αναφερεις, εχει αναφορες μαοϊκες, αλλα δεν υποστηριξε ουτε την Αλβανια, ουτε την μεταμαοϊκη Κινα. Παραμενει απλως hardcore μαοϊκη, αλλα με τις ιδεες του υστερου Μαο (γιατι ο Μαο γενικα ειχε διαφορετικη σταση στα νιατα του απ' οτι στα γεραματα του).

Κοινως τρεχα-γυρευε..........

Ολα τα παραπανω κομματα και οργανωσεις που σου ανεφερα "αποδεχονται" (ελεος!!) τον Σταλιν, λιγοτερο ή περισσοτερο. Καποια τον θεωρουν 4ο κλασσικο του μαρξισμου (Μαρξ, Ενγκελς, Λενιν, Σταλιν, Μαο) ενω καποια περνανε απ' τον Λενιν στο Μαο κατευθειαν.



No comments:

Post a Comment