Monday, June 23, 2014

Το χρέος και η σχέση του με την σπατάλη του κράτους


Η Ελλάδα όπως είναι γνωστό έχει εδώ και πολλά χρόνια ένα χρέος γύρω στα 320-360 δις(φανταστείτε να μην υπήρχε το PSI και να ήταν άλλα 130!!!). Λέγεται συχνά, από καφενειακού επιπέδου συζητήσεις μέχρι αναφορές σε τηλεοπτικά talk show οτι τα λεφτά φαγώθηκαν, αναφέρονται συχνά μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα, η φοροδιαφυγή, το "όλοι μαζί τα φάγαμε" κλπ κλπ. Η αλήθεια είναι(όπως την πιστεύω εγώ και όπως μπορώ να υποστηρίξω) οτι τα πολλά λεφτά φαγώθηκαν σε δύο τομείς:
a)Στον τομέα της υγείας
b) Στον τομέα της ασφάλισης
Όσον αφορά το
 α) πάνω κάτω τα ξέρετε Έχει αναφέρει χιλιάδες φορές ο Άδωνις για την υπερβολική σπατάλη στην φαρμακευτική δαπάνη και στην κατάσταση γενικότερα στην δημόσια υγεία. Το 2009 η δαπάνη φαρμάκων ήταν 8,4 δις(http://www.skai.gr/news/greece/article/195786/to-megalo-elliniko-parti-me-ti-farmakeutiki-dapani-/), ενώ ο στόχος είναι 2-2,5 δις τώρα. Αυτό σημαίνει πως 6 δις το χρόνο τρώγονταν την τελευταία δεκαετία μόνο σε φάρμακα. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πόσο καταλυτική ήταν η παρέμβαση του λαλίστατου κατά τα άλλα κυρίου Νικήτα Κακλαμάνη με την κατάργηση της λίστας φαρμάκων. Οι συνέπειες της κίνησής του, ήταν πραγματικά ολέθριες .Οι συνολικές σπατάλες στον τομέα της υγείας μπορεί να ξεπερνούσαν και τα 8 δις τον χρόνο αλλά αυτό είναι κάτι νεφελώδες, οπότε ας κρατήσουμε τα 6 δις ως σπατάλη τον χρόνο. Δηλαδή κάπου στα 60 δις την δεκαετία, αν και πολλοί μιλούν για ένα ποσό που ξεπερνά τα 100 δις. 


β) Στον τομέα της ασφάλισης τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Το κράτος έχει δώσει πάνω από 180 δις ευρώ επιδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία(δεν όφειλε φυσικά) την τελευταία δεκαετία, περίπου 14-15 δις τον χρόνο. Η σύνταξη στην Ελλάδα ανεξαρτήτως ύψους ήταν ,και είναι ακόμα δυστυχώς, δικαίωμα(!!!) το οποίο αποκτά κανείς απλώς και μόνο με την γέννησή του. Δεν έχει σημασία αν έχεις δουλέψει, αν έχεις πληρώσει, αν έχεις κρατήσεις, σύνταξη θα πάρεις μόνο και μόνο επειδή γέρασες. Αυτό αποδεικνύει το χαρακτηριστικό παράδειγμα του ΟΓΑ όπου κανείς σχεδόν αγρότης δεν πλήρωνε αφού επί της ουσίας η δουλειά του ήταν μαύρη, αλλά σύνταξη, έστω και χαμηλή, παίρνουν όλοι. Σε αυτό το σημείο έρχομαι να προλάβω τις δύο μεγάλες δικαιολογίες που αναμασούνται συνεχώς. Η πρώτη είναι φυσικά το επάρατο PSI που μας κατέστρεψε ενώ όλα ήταν καλά και δεύτερον οτι φαγώθηκαν τα λεφτά των ταμείων με κορωνίδα αυτής της επιχειρηματολογίας το "σκάνδαλο" των δομημένων ομολόγων. 
Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αυτά τα δύο τείνουν να γίνουν σχεδόν αστικοί μύθοι. Το επάρατο PSI λοιπόν, κόστισε στα ταμεία 12 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, κατά τι λιγότερο από το ετήσιο βοήθημα του κράτους στα ταμεία που είναι 14-15 δις, όπως αναφέραμε παραπάνω. Να ξαναναφέρω οτι αυτά τα χρήματα το κράτος, ΔΕΝ ΤΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ. Τα δίνει κάθε χρόνο ο ελληνικός λαός με τους φόρους του για να δίνονται συντάξεις στους γέροντες και σε αυτούς που υποδύονται τους γέροντες(βλέπε 40ρηδες συνταξιούχους Ολυμπιακής με παχυλά εφάπαξ). Δηλαδή δίνονται χρήματα κάθε χρόνο από τον κρατικό κορβανά που όλοι ξέρουμε πως έχουν μαζευτεί, σε ανθρώπους που επί της ουσίας δεν τους ανήκουν! Το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα από την άλλη αποτελεί τον άλλο μεγάλο μύθο της Ελλάδας. Οφείλω να αναφέρω ότι προσφάτως το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους εμπλεκόμενους με αυτό το σκάνδαλο και σε κάποιους επέβαλε βαριές ποινές, χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες που ομολογώ πως δεν γνωρίζω. Γνωρίζω σίγουρα όμως το οικονομικό σκέλος της όλης ιστορίας και τις συνέπειές της για τα ελληνικά ταμεία. 
Οι συνέπειες λοιπόν ήταν ΜΗΔΕΝ(0)! Τα ομόλογα είχαν εκδοθεί σε ελληνικό δίκαιο και υπό το βάρος της αποκάλυψης του σκανδάλου, επιστράφησαν τα χρήματα που επενδύθηκαν, μέχρι λεπτού. Να προσθέσω βέβαια πως αν τα χρήματα δεν είχαν επιστραφεί, το κράτος θα είχε κέρδος αφού η αξία τους σήμερα θα ήταν μεγαλύτερη των κανονικών ομολόγων. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως εάν μπορεί να κατηγορηθεί το κράτος για σπατάλη και κακοδιαχείριση είναι επειδή υπό το βάρος του υπαρκτού λαϊκισμού που επικρατούσε και επικρατεί στην χώρα, ικανοποίησε τις μαξιμαλιστικές και κατάφορα αντιλαϊκές, με την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, απαιτήσεις συνδικαλιστών και διαφόρων άλλων ομάδων πίεσης. Έδωσε δηλαδή συντάξεις σε ανθρώπους που δεν είχαν πληρώσει, από συντάξεις εθνικής αντίστασης μέχρι σε αγρότες που δεν έχουν κάνει ποτέ φορολογική δήλωση, έδωσε παχυλά εφάπαξ σε υπαλλήλους ΔΕΚΟ και γενικότερα ευνόησε σε βάρος των υπολοίπων κάποιες κατηγορίες πολιτών. Πάντως το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από μεμονωμένους κλέφτες τύπου Άκη ή άλλων πολιτικών και επιχειρηματιών που τσέπωσαν λεφτά από το κράτος. Σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις τέτοιων οι οποίες ενδέχεται να είναι και αρκετές αλλά είναι παρωνυχίδα του συνολικού προβλήματος και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Παραθέτω video με τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, που μιλά για το ασφαλιστικό γενικότεραhttps://www.youtube.com/watch?v=CBooP7rtP48. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω τον ρόλο του υπουργού στο συμμάζεμα του κράτους και να σημειώσω πως το έργο του μαζί με εκείνο του ΄Αδωνι αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για να μην ζήσουμε καταστάσεις σαν αυτές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, στο μέλλον. 

Συνοψίζοντας καταλαβαίνετε πως 60+180=240 δις φαγώθηκαν παράλογα σε αυτούς τους δύο τομείς και αν προσθέσετε στρεβλώσεις και αβελτηρίες του κράτους όπως π.χ. απουσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ανύπαρκτου φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αδιαφανές σύστημα προμηθειών, υπερβολικός αριθμός και παράλογα υψηλά αμειβομένων ΔΥ, καταλαβαίνει πως τα ποσά προσεγγίζουν πολύ κοντά στο συνολικό αριθμό του δημοσίου χρέους της χωρας. 
Δεκτά σχόλια και παρατηρήσεις...

J. r. Draper

No comments:

Post a Comment