Saturday, February 9, 2013

ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΑ


 

Ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών ότι εφεξής για τυχόν χρέη και οφειλές προς το δημόσιο η εφορία θα προχωρά σε δέσμευση καταθέσεων ή σε κατάσχεση μισθών-συντάξεων. Αυτή η ανακοίνωση πραγματικά με εξόργισε. Δηλαδή μέχρι σήμερα τι συνέβαινε;

Εξόργισε βέβαια και άλλους, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο.

Χωρίς να αναφέρομαι προσωπικά σε όποιον αντέδρασε, η αντίδραση για το μέτρο της δέσμευσης καταθέσεων όσων χρωστάνε δεν είναι παρά η επιβεβαίωση ότι ζούμε σε μια χώρα τζαμπατζήδων φοροφυγάδων. Για εμένα, και νομίζω για κάθε πολίτη που θέλει το κράτος να λειτουργεί σωστά, είναι απολύτως αυτονόητο πως όταν κάποιος χρωστάει στο δημόσιο και έχει καταθέσεις ή πρόκειται να λάβει χρήματα από το δημόσιο το χρέος του θα εξοφληθεί έτσι. Είναι αδιανόητο να χρωστάω στο δημόσιο, κι όμως το δημόσιο να με πληρώνει! Αν το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί είκοσι χρόνια πριν σήμερα ούτε πρόβλημα φοροδιαφυγής θα είχαμε ούτε θα είχαν μαζευτεί ληξιπρόθεσμες οφειλές μυθικού ύψους που κανείς δε μπορεί πλέον να εισπράξει. Πρόσφατα συνελήφθη κάποιος για χρέη προς το δημόσιο ύψους 54 εκατομμυρίων. Αμφιβάλλει κανείς ότι ο συγκεκριμένος δε θα είχε μαζέψει ποτέ τόσα χρωστούμενα αν μπορούσε από τότε το κράτος να δεσμεύσει τις καταθέσεις του; Το ίδιο και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, και σήμερα δε θα υπήρχαν δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το δημόσιο που είναι πλέον αδύνατο να εισπραχθούν [δεδομένου πως αντί το κράτος να παρέμβει την εποχή που τα έτρωγαν και να τους τα πάρει από τις καταθέσεις έκανε την πάπια]. Ποια λογική έχει τέλοσπάντων ότι αν εγώ χρωστάω 5.000 στο δημόσιο και έχω 10.000 καταθέσεις το δημόσιο δε δικαιούται να μου πάρει τις 5.000 από εκεί, αντί να τις φορτώσει στους άλλους συνεπείς φορολογούμενους; Ποια λογική έχει η πιθανότητα να μην έχω πληρώσει δόση εφορίας 500 ευρώ και αυτά να μη μου κατάσχονται από τον επόμενο μισθό μου, αντί να μου περικόπτονται, και εμένα και των άλλων, στο μέλλον; 

Δεν αρνούμαι φυσικά ότι πρέπει να προβλεφθούν και εξαιρέσεις για το μέτρο [απ’ όσο θυμάμαι η παρούσα πρόβλεψη είναι πως δε μπορεί να κατασχεθεί μισθός ή σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ], προκειμένου να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματική αδυναμία κάλυψης φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και όσοι έχουν πραγματική ανάγκη του μισθού ή της σύνταξής τους για να ζήσουν [οι περισσότεροι εξ’ αυτών θα υπάγονται έτσι κι αλλιώς στην πρώτη κατηγορία]. Αυτοί όμως είναι οι εξαιρέσεις, και αρνούμαι να δεχτώ ότι με βάση την παρούσα μορφή της ρύθμισης αυτοί είναι που θίγονται κατά βάση. Αυτοί που θίγονται είναι οι τζαμπατζήδες και οι φοροφυγάδες, και όσοι δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν πρέπει να παρασύρονται από αυτούς στο λαικισμό. Είναι ανήκουστο απ’ τη μια να διαμαρτύρεται κάθε Έλληνας για τη φοροδιαφυγή και όσους δεν πληρώνουν και απ’ την άλλη να δέχεται τέτοια προκλητική μεταχείριση-ασυλία για αυτούς.


Λυπάμαι, αλλά για εμένα τουλάχιστον όποιος προσπαθεί να δικαιολογήσει την αντίδρασή του στο μέτρο στην πραγματικότητα προσπαθεί να δικαιολογήσει [έστω και άθελά του] τη φοροδιαφυγή και τη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων. Η αντίδραση απέναντι στην κατάσχεση μισθών-καταθέσεων στην πραγματικότητα είναι αντίδραση απέναντι στην πληρωμή φόρων. Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω γιατί ένας συνεπής φορολογούμενος μπορεί να έχει πρόβλημα με μια τέτοια ρύθμιση, εφόσον έχουν προβλεφθεί και οι σχετικές εξαιρέσεις. Η μόνη λογική που μπορώ να βρω είναι ότι κάποιοι δε θέλουν να πληρώνουν φόρους, θέλουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, και δεν τους αρέσει που τώρα θα αναγκάζονται να πληρώσουν. Το ίδιο πίστευα και για το χαράτσι της ΔΕΗ, που αντιδρούσαν όσοι έβλεπαν ότι τώρα θα αναγκαστούν να πληρώσουν, το ίδιο πιστεύω και τώρα. Και να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος φόρος παρόλο που κατά κοινή ομολογία ήταν άδικος ως προς το ύψος και τον τρόπο επιβολής του απέδωσε περισσότερο από τα αναμενόμενα και αν θυμάμαι καλά τα στοιχεία πληρώθηκε από το 90% των φορολογουμένων, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί είχαν πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθουν. Φανταστείτε δηλαδή να ήταν και δίκαιος!

Αν κάποιος δε θέλει να πληρώνει φόρους ας το πει ευθέως, ας μην επικαλείται όμως δήθεν ιδεολογικές και ευαίσθητες θέσεις για να το δικαιολογήσει. Αν σκοπεύει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του δεν πρέπει να έχει κανένα πρόβλημα με τις κατασχέσεις, ούτε για τον συνεπή εαυτό του ούτε για τους άλλους συνεπείς φορολογουμένους.


Τέλος, γίνεται και προσπάθεια να δικαιολογηθεί ιδεολογικά το όλο ζήτημα, ότι λόγω του σεβασμού στην ατομική ιδιοκτησία που πρεσβεύει η Δεξιά είναι απαράδεκτες τέτοιες ρυθμίσεις. Πράγματι ο σεβασμός στην ατομική ιδιοκτησία είναι από τις βασικές αρχές της Δεξιάς. Όσοι νομίζουν όμως ότι Δεξιά σημαίνει «δεν πληρώνω φόρους» προφανώς έχουν καταλάβει λάθος τη σημασία της. Σε όλα τα καπιταλιστικά-φιλελεύθερα κράτη του κόσμου επιβάλλονται φόροι, και όσοι δεν τους πληρώνουν υφίστανται κυρώσεις. Σε όλα εκτός από το Ελλαδιστάν, που δεν είμαστε καν σίγουροι ότι ανήκει στην κατηγορία. Επιπλέον, από τις βασικές αρχές της Δεξιάς είναι και η αξίωση τήρησης των νόμων, καθώς και η τιμωρία όσων δεν τους τηρούν. Το ίδιο πλανώνται λοιπόν και όσοι έχουν την εντύπωση ότι Δεξιά σημαίνει «δεν εφαρμόζω τους νόμους», [γιατί και η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων νόμος είναι]. Αναλόγως, λάθος έχουν καταλάβει και όσοι νομίζουν ότι Δεξιά σημαίνει «δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις», και πιστεύουν ότι μπορούν να απολαμβάνουν όσα τους προσφέρει το κράτος χωρίς να προσφέρουν τίποτα σε αυτό. Ή μάλλον, αφήνοντας τους άλλους να προσφέρουν σε αυτό. Η συγκεκριμένη αντίδραση μόνο με μια εντελώς υποκειμενική-συμφεροντολογική ερμηνεία μπορεί να θεωρηθεί δεξιά, και πραγματικά όσοι πιστεύουν ότι η επίκληση της Δεξιάς για τέτοια θέματα την τιμά προσφέρουν στους αντιπάλους τους μεγαλύτερες υπηρεσίες από τον πιο φανατικό Αριστερό.

Στη Νέα Ελλάδα που δημιουργείται θέλω να ελπίζω ότι τέτοιες αντιδράσεις θα είναι εντελώς περιθωριακές, όπως και οι αντιλήψεις που εκπροσωπούν.

ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ

No comments:

Post a Comment