Friday, August 5, 2016

ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΑν πίστευε λανθασμένα κανείς ότι όσα παρουσιάζονται στο ελληνικό facebook ως επικαιρότητα είναι αλήθεια θα θεωρούσε ότι πλέον για την ελληνική Δεξιά όλα τα προβλήματα θεωρούνται λήξαντα και μοναδικό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι κατά πόσον πρέπει ή όχι να ανεγερθεί τέμενος στην Αθήνα. Αιχμές, κατηγορίες για προδοσία, για κωλοτούμπες, προσωπικές επιθέσεις. Ό, τι μπορούμε για να μαζέψουμε ψηφαλάκια.
Ας δούμε πρώτα το ζήτημα ιστορικά. Πρώτη φορά που εγκρίθηκε από τη Βουλή η ιδέα για ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα ήταν το 2006, όταν η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ψήφισε με το Ν 3512 την ίδρυση ΝΠΙΔ εποπτευόμενου από το Υπουργείο Παιδείας με αποστολή την ανέργερση, διαχείριση, διοίκηση κτλ του τεμένους. Ακολούθησε το 2011, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ακόμα, η ψήφιση του Ν. 4014, που με μια τροπολογία ρύθμιζε τα ζητήματα της τοποθεσίας του τεμένους, του μεγέθους του κτλ. Η ΝΔ, επί Σαμαρά πλέον, υπερψήφισε σύσσωμη την τροπολογία με το σκεπτικό ότι έπρεπε να μείνει συνεπής στη θέση που είχε πάρει επίσημα στο Κοινοβούλιο από το 2006.
Ακολούθησε η κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία αρμόδιος Υπουργός ήταν ο Βορίδης, ο οποίος κατά κοινή παραδοχή πλέον καθυστέρησε τις όποιες ενέργειες απαιτούνταν για να ξεκινήσει η ανέγερση και τελικά μέχρι τις εκλογές του 2012 δεν προχώρησε τίποτα. Τα ίδια και επί κυβέρνησης Σαμαρά. Παρά τη συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που πίεζαν για να προχωρήσει η πρόοδος που υπήρξε ήταν ελάχιστη. Εν ολίγοις παρά την επίσημη στάση της ΝΔ στο Κοινοβούλιο, που ήταν υπέρ της ανέγερσης του τεμένους, επί διακυβερνήσεώς της τίποτα δεν έγινε. Και προφανώς αυτοί που πίεζαν σε αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν οι καραμανλικοί, ούτε όσοι ήταν στα κάγκελα της αντιπολίτευσης, ούτε όσοι απλά γκρίνιαζαν επί μονίμου βάσεως, αλλά η δεξιά πτέρυγα που είχε μείνει στη ΝΔ.
Οι διαδικασίες για την ανέγερση του τεμένους ουσιαστικά ανακινήθηκαν πάλι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το Μάιο του 2015 ψηφίστηκε νέα τροπολογία, με αντικείμενο αυτή τη φορά πολεοδομικά ζητήματα. Και τότε υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ. Και ακολούθησε η τελευταία προχθεσινή τροπολογία, με αντικείμενο αυτή τη φορά ζητήματα γραφειοκρατίας και χρηματοδότησης.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα ανωτέρω η στάση της ΝΔ υπέρ της ανέγερσης του τεμένους έχει διαμορφωθεί ήδη από το 2006, δέκα χρόνια πριν. Φαίνεται λογικό η ΝΔ του 2006, που είχε επιλέξει την τακτική του μεσαίου χώρου και κρατούσε διφορούμενη στάση για ζητήματα σχετιζόμενα με την Εκκλησία, να τάχθηκε υπέρ του τεμένους. Έπαιξαν ρόλο φυσικά και παράγοντες εξωτερικής πολιτικής, και κυρίως η πίεση των αραβικών κρατών, με τα οποία εδώ και δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις επιζητούν καλές σχέσεις, αλλά και ο κίνδυνος να προχωρήσει τελικά η κατασκευή με χρηματοδότηση και ενθάρρυνση της Τουρκίας. Η στάση αυτή παρά τις δύο αλλαγές ηγεσίας διατηρήθηκε και τα επόμενα χρόνια. Άλλος θα πει για λόγους συνέπειας, άλλος για λόγους εξωτερικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση ποτέ δεν ακολουθήθηκε εμπράκτως από κυβέρνηση της ΝΔ η πολιτική ανέγερσης τεμένους, παρά την επίσημη θέση της υπέρ του. Και ούτε πρόκειται να αλλάξει αυτό.
Από εκεί και πέρα υπάρχει το ουσιαστικό ζήτημα: Πρέπει να ανεγερθεί τέμενος; Προφανώς και όχι. Για πολλούς λόγους, υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας, υπάρχει θέμα συμβολισμού, υπάρχει κακό προηγούμενο σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Και από το 2014 μετά την εμφάνιση του ISIS και τα πολλά περιστατικά ισλαμικής τρομοκρατίας τα παραπάνω ζητήματα ενισχύονται, και αυξάνεται η ανάγκη επίδειξης ισχύος απέναντι στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η προσθήκε όμως ενός ακόμα λόγου δεν αλλάζει το δεδομένο πως η ΝΔ είχε από το 2006 μέχρι σήμερα διαμορφώσει μια λάθος στάση για το ζήτημα. Δεν ήταν μια σωστή στάση που από το 2014 και μετά έγινε λάθος, ήταν λάθος εξαρχής.
Στο προκείμενο λοιπόν: Από όλους αυτούς που δύο μέρες τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το ζήτημα πόσοι από όσους ήταν εντός ΝΔ, και τώρα το υπερηφανεύονται, αντέδρασαν το 2006 όταν σχηματίστηκε η θέση αυτή; Και γιατί σήμερα κανείς από αυτούς δεν κατηγορεί τον Καραμανλή, τη στάση του οποίου ακολούθησαν οι προηγούμενοι, αλλά εστιάζουν σε Μητσοτάκη και Γεωργιάδη; Όταν το 2006 η ΝΔ ψήφιζε πρώτη φορά υπέρ του τεμένους δε θυμάμαι και ιδιαίτερες αντιδράσεις. Ήταν τότε σωστό και σήμερα λάθος; Όχι. Ανέκαθεν λάθος ήταν. Προφανώς όμως το κριτήριο που θα στραφούν οι διαμαρτυρίες είναι κατά βάση ψηφοθηρικό. Είναι φανερό πλέον με ποιανού πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει το εγχείρημα της Νέας Δεξιάς και ποιανού τους σκοπούς εξυπηρετεί. Και προφανώς δεν εννοώ τον Καραμανλή. Δεν έχει μουστάκι βλέπεις.
Συμπερασματικά: Το ζήτημα με το τέμενος σε νομοθετικό επίπεδο τουλάχιστον έχει λήξει. Έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια, η ΝΔ έχει πάρει θέση. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να την αλλάξει επικαλούμενη τις εξελίξεις με τον ISIS. Δέχομαι και ακούω τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ πως η στάση της ήταν λάθος ήδη από το 2006. Δε μου αρέσει όμως η υποκρισία, θυμόμαστε ότι διαφωνούμε με κάτι μόνο για να πάρουμε ψήφους για το κομματίδιο.
Τελευταίο και βασικότερο. Ποιος ήταν ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν ξεκίνησε ποτέ η ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό, παρόλο που στη Βουλή ανέκαθεν συγκέντρωνε μεγάλη πλειοψηφία; Ποια κυβέρνηση το καθυστέρησε; Η απάντηση γίνεται κατανοητή από τα ανωτέρω. Συνεπώς το ερώτημα για όποιον όντως ενδιαφέρεται να αποτραπεί η ανέγερση του τεμένους είναι πώς μπορεί να το αποτρέψει. Υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο της ΝΔ του Σαμαρά που επισήμως έπαιρνε θέση υπέρ της ανέγερσης αλλά στην πράξη δεν το έκανε. Και μάλιστα στο ζήτημα της ανέγερσης αυτής καθεαυτής, όχι για επιμέρους παρεπόμενα. Θα αλλάξει κάτι τώρα; Όχι. Η ΝΔ εμπράκτως ανέκαθεν ήταν εναντίον της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα και ποτέ επί διακυβερνήσεώς της δεν ξεκίνησε. Το ίδιο και στην επόμενη διακυβέρνησή της. Όσοι λοιπόν όντως ενδιαφέρονται να μην ανεγερθεί ας κοιτάξουν να φύγει γρήγορα η κυβέρνηση της Αριστεράς και του μπουλούκου, που πρώτη το προώθησε εμπράκτως. Όσοι πάλι ενδιαφέρονται μόνο να αρπάξουν καμιά ψήφο για το κομματίδιο ας κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση πάνω σε αυτό μπας και πιάσουν το 3%. Πάντως την υποκρισία πολλοί αγάπησαν, τον υποκριτή ουδείς.


ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ

No comments:

Post a Comment