Thursday, May 22, 2014

OI KΑΜΜΕΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ


Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν λίγο-πολύ τα αναμενόμενα, αυτά που περιμέναμε από τις δημοσκοπήσεις. Όσο κι αν η καρδιά πολλών από εμάς πήγε στον άλλο κόσμο την πρώτη ώρα της ανακοίνωσης, όταν τα exit polls πήγαν να προκαλέσουν εθνικές εκλογές μόνα τους, γενικά ο πρώτος γύρος χαρακτηρίζεται ως θετικός για την κυβέρνηση. Θα μπορούσε όμως να είναι πολύ καλύτερος, αφού ακόμα και με αυτά τα αποτελέσματα υπήρξαν περιφέρειες και δήμοι που έδωσαν στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να εξάγει τα δικά της συμπεράσματα. Η χθεσινή μέρα, όσο κι αν λόγω του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των εκλογών δεν προσφέρεται για αμιγώς πολιτικά συμπεράσματα, θα μπορούσε να είναι μια απόλυτη νίκη για την κυβέρνηση αν δε γίνονταν συγκεκριμένα λάθη. Βέβαια αυτά είχαν εδώ και καιρό επισημανθεί, αλλά τώρα που είδαμε πως αποτυπώνονται και σε επίπεδο αποτελέσματος η ανάλυση είναι ευκολότερη.

Ας ξεκινήσουμε από τη μεγαλύτερη [και μοναδική!} νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την περιφέρεια Αττικής. Όσο κι αν το μέγεθός της δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έλεγαν τα exit polls δεν παύει να αποτελεί ήττα της ΝΔ και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα στη μοναδική περιφέρεια της χώρας που μπορεί να ισχυριστεί ότι στέλνει πολιτικό μήνυμα. Όπως θυμόμαστε είχε γίνει μεγάλη ιστορία προ μερικών μηνών για το τι ακριβώς θα πράξει η ΝΔ στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Οι επιλογές ήταν δύο: Η πρώτη να στηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης Σγουρός, η δεύτερη να κατεβάσει ξεχωριστή κομματική υποψηφιότητα.

Το δεύτερο ενδεχόμενο γνώριζαν εξαρχής πως ήταν δύσκολο, αφού η Αττική είναι παραδοσιακά μια κακή περιφέρεια για τη Δεξιά, ενώ ο Σγουρός ως νυν περιφερειάρχης θεωρούνταν από τα φαβορί, και ένας από τους λόγους για αυτό ήταν πως είχε προσεγγίσει και κόσμο από τη ΝΔ. Παρ’ όλα αυτά επελέγη αυτό το σενάριο, με το σκεπτικό πως δε γίνεται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να μη μετρήσει δυνάμεις το κυβερνόν κόμμα. Έτσι επελέγη ένα όντως άξιο και ικανό στέλεχος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, για να φέρει εις πέρας μια δύσκολη και εν πολλοίς καταδικασμένη αποστολή: Να διεκδικήσει μια περιφέρεια όπου όλα τα δεδομένα ήταν αρνητικά για τη ΝΔ. Ο Σγουρός δε στηρίχθηκε και στην ουσία το κυβερνητικό στρατόπεδο κατέβηκε διασπασμένο. Αποτέλεσμα; Σε μια βραδιά που κανονικά θα έπρεπε να είναι πανωλεθρία για το ΣΥΡΙΖΑ η μεγαλύτερη περιφέρεια του δόθηκε δώρο, και πολλοί μπόρεσαν να μιλήσουν ακόμα και για νίκη! Όλο αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν εξαρχής στηριζόταν ο νυν περιφερειάρχης, που έτσι θα είχε την επικράτηση βέβαιη. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει πετύχει μια εύκολη νίκη στην καλύτερη περιφέρεια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξαν και τα χθεσινά αποτελέσματα, και πλέον στην αντιπολίτευση θα μιλούσαν για πανωλεθρία. Αντί αυτού προτίμησαν να κατεβάσουν μια κομματική υποψηφιότητα που το μόνο που κατάφερε ήταν να δείξει ότι για πρώτη φορά η Δεξιά δεν ανέδειξε δικό της υποψήφιο στο δεύτερο γύρο. Φοβερός κομματικός πατριωτισμός από αυτούς που επέμεναν στην κομματική υποψηφιότητα πρέπει να πω. Για το καλό του κόμματος επέμεναν σε μια υποψηφιότητα που άφησε το κόμμα εκτός δεύτερου γύρου. Ήταν μια από τις λάθος επιλογές που αν δεν είχαν γίνει η ανάγνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Και να σημειωθεί πως ο μεγαλύτερος αδικημένος από αυτή την επιλογή δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Κουμουτσάκο. Αυτός κόντρα σε όλα τα αρνητικά δεδομένα έκανε μια μεγάλη προσπάθεια και κατόρθωσε να πετύχει ένα αποτέλεσμα που θεωρούνταν αδύνατο. Τριπλασίασε την αποδοχή του σε σχέση με την έναρξη της εκστρατείας, και μάλιστα χωρίς να έχει τη στήριξη του συνόλου του κομματικού μηχανισμού και των γαλάζιων δημάρχων. Η ευθύνη για το χθεσινό αποτέλεσμα δεν είναι δική του, έκανε πραγματικά ό, τι μπορούσε, και το αποτέλεσμα τον αδικεί γιατί ανέλαβε μια αποστολή που εύκολα θα μπορούσε να έχει αποφύγει.

Η δεύτερη μεγάλη λάθος επιλογή της ΝΔ και του κυβερνητικού στρατοπέδου για τη χθεσινή ημέρα ήταν η υποψηφιότητα στο δήμο της Αθήνας. Πρόκειται φυσικά για τη δεύτερη κάλπη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ισχυριστεί ότι τα πήγε καλά. Εδώ τα πράγματα βέβαια είναι πιο περίπλοκα. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη υποψηφιότητα, όμως υπάρχει και το άλλο δεδομένο: Ήταν η μόνη επιλογή. Δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος, αφού όλοι όσοι έλαβαν την πρόσκληση από τον πρωθυπουργό δεν ανταποκρίθηκαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Έτσι κατέληξε η ΝΔ να έχει για υποψήφιο ένα στέλεχος που είναι ο ορισμός του παλαιοκομματισμού και μόνο αντιπάθεια εμπνέει στη βάση της παράταξης. Και μάλιστα την ίδια ώρα που ένα ακόμα φάντασμα της παλαιάς και αποκρουστικής ΝΔ αποφάσισε να το παίξει αντάρτης και να διασπάσει τις δυνάμεις της παράταξης. Ανέκαθεν είχα πολλούς λόγους να αντιπαθώ τον Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί. Ήταν που ήταν τα πράγματα δύσκολα επέλεξε τη χειρότερη στιγμή για να ικανοποιήσει το γινάτι του, και αν είχε μια πιθανότητα η ΝΔ να φτάσει ο δικός της υποψήφιος στο δεύτερο γύρο τη διέλυσε και αυτή. Ακόμα κι έτσι είναι φανερό από τα αποτελέσματα πως αν δεν υπήρχε δεύτερη υποψηφιότητα ο Σπηλιωτόπουλος θα είχε περάσει στο δεύτερο γύρο, και η Δεξιά δε θα είχε μείνει και πάλι εκτός δεύτερου γύρου. Κάπως έτσι, με μια λάθος επιλογή υποψηφίου και μια διάσπαση δυνάμεων, χάθηκε ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, και η αντιπολίτευση μπορεί να ισχυρίζεται διάφορα φαντασιακά.

Τέλος, το τρίτο και μεγαλύτερο λάθος διαχείρισης της ΝΔ, που όμως δεν είχε το ίδιο τραγικά αποτελέσματα ήταν προφανώς η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί όπως θα θυμόμαστε προ μερικών μηνών αποφασίστηκε από το κόμμα να διεκδικήσει ο νυν περιφερειάρχης Τζιτζικώστας το δήμο της Θεσσαλονίκης, ως ο μόνος που είχε πιθανότητες να τα καταφέρει απέναντι στο Μπουτάρη, και να κατέβει ως υποψήφιος περιφερειάρχης σε μια περιφέρεια λίγο-πολύ σίγουρη, όπως φάνηκε και από τα χθεσινά αποτελέσματα, ο Γιάννης Ιωαννίδης. Φαίνεται ως λογική σκέψη, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο σφάλμα: Ο Τζιτζικώστας δεν ήθελε να αφήσει τη σιγουριά της περιφέρειας του. Κάπως έτσι κατέληξε η ΝΔ να κατεβάσει και πάλι διπλή υποψηφιότητα. Αυτή τη φορά η διάσπαση της παράταξης που προκλήθηκε δεν είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της περιφέρειας, ούτε έδωσε δικαιώματα στην αντιπολίτευση να εξάγει λάθος συμπεράσματα. Όμως από εκεί που θα μπορούσε η ΝΔ να έχει πάρει μια περιφέρεια πολύ εύκολα από την πρώτη Κυριακή, και να στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα από τη βόρειο Ελλάδα, για λόγους βλακώδεις κατέληξε να έχει έναν αντάρτη να ισχυρίζεται ότι της πήρε την περιφέρεια από τα χέρια, και να έχει και δίκιο! Φαίνεται ξεκάθαρα από το χθεσινό αποτέλεσμα πόσο σίγουρη είχε την επικράτηση ο Τζιτζικώστας, και με τους χειρισμούς της χθες η ΝΔ κατάφερε να χάσει όχι μόνο μια περιφέρεια, αλλά και ένα ικανότατο και ελπιδοφόρο στέλεχος που θα μπορούσε να της δώσει μια μεγάλη νίκη.

Θα διερωτηθεί κανείς τι σημασία έχουν όλα αυτά τώρα που ο πρώτος γύρος πέρασε. Είναι αλήθεια πως τώρα δε μπορούν να αλλάξουν και πολλά. Όμως όσο γρηγορότερα επισημαίνονται τα λάθη τόσο το καλύτερο. Το μείζον πάντως τώρα είναι η κάλπη της δεύτερης Κυριακής. Οι ευρωεκλογές έχουν πλέον αποκτήσει τεράστια πολιτική σημασία και θα κρίνουν πολλά. Συνεπώς ωραία όσα έγιναν αυτή την Κυριακή, είτε σωστά είτε λάθος, η κατάσταση όμως παραμένει η ίδια. Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά για την πορεία της χώρας. Χαλαρή ψήφος και αίσθηση πως όλα βαίνουν καλώς δεν επιτρέπεται. Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ανατραπεί σε μια εβδομάδα, και ήδη δε φαίνεται να είναι τόσο παγιωμένη. Ας φροντίσουμε οι σοβαροί Δεξιοί να μη δούμε την επόμενη εβδομάδα όλη την Ελλάδα να γίνεται μια μεγάλη Αττική.
ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ

No comments:

Post a Comment